Skip links

Voeding in de winter

Het wordt kouder. Welke voeding is dan belangrijk?

In de winter is ten gevolge van een lagere buitentemperatuur onze spijsverteringskracht normaal genomen sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kunt u nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten. Te lichte voeding kan er de oorzaak van zijn dat de sterke spijsverteringskracht ons lichaamsgewicht vermindert.

Om in evenwicht te blijven zijn warme, vullende, voedzame en iets zwaardere maaltijden essentieel. De koudere, lichte, droge, ongekookte voeding kun je beter verminderen in de winter.

  • Geef indien mogelijk de voorkeur aan warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, pasta’s en ovenschotels, melkproducten, bijvoorbeeld room en rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen (heerlijk met room en kaneel!).
  • Vermijd of verminder daarentegen rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk.
  • Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen.
  • Gebruik nu bij voorkeur de smaken ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’
Basale tips voor in de winter
1. Een gezonde afwisseling van activiteiten, rust, sport, voldoende slaap en meditatie
2. Krachtige, voedzame en warme maaltijden
3. Een dagindeling met regelmaat, vooral regelmatige eetgewoonten
4. Warmte: warme olie massages, warm eten, warme kleding

Reageer op dit artikel

Name*

Website

Reactie