De medische term voor een tenniselleboog is laterale epicondylitis. De aandoening wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen die de onderarm aan het ellebooggewricht verbinden. Zich herhalende activiteiten, zoals het slaan van een backhand bij tennis, kunnen in de loop van de tijd leiden tot kleine scheurtjes in de pezen die aan het buitenste deel van de elleboog hechten. Dit resulteert in ontsteking en pijn. De klachten manifesteren zich vaak als een scherpe, stekende pijn die zich kan uitstralen naar de onderarm en de pols.
Naast de pijn kunnen andere symptomen zich voordoen, waaronder gevoeligheid rond het ellebooggewricht, zwelling en een lichte beperking in de bewegingsvrijheid van de elleboog. In sommige gevallen kan ook krachtsverlies optreden, wat het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijkt. Simpele handelingen zoals het vasthouden van een kopje, het draaien van een deurknop of het tillen van objecten kunnen onverwacht ongemak en milde tot intense pijn veroorzaken.
Hoewel sporten zoals tennis en andere repetitieve handbewegingen risicofactoren kunnen zijn, kunnen zelfs herkenbare dagelijkse activiteiten zoals tillen, typen of tuinieren de onderliggende oorzaak van een tenniselleboog vormen. Dit wetende heb je misschien inmiddels zelf al een idee van hoe jouw klachten zijn ontstaan.
Je bent gelukkig niet de enige met een tenniselleboog. Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft last van een tenniselleboog. Van al deze mensen speelt maar 5% ook daadwerkelijk tennis. Misschien ben je inmiddels toch nieuwsgierig geworden naar hoe dit dan zit met tennissers. Zij lopen inderdaad een groter risico. 10% tot 50% van alle tennissers krijgt namelijk te maken met een tennisarm. Binnen de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar komt overigens ook een piek voor in het aantal klachten. Wel is er een toename te zien in het aantal klachten bij personen tussen de 40 en 50 jaar.
Het begrijpen van de aard en oorzaak van een tenniselleboog is essentieel om de juiste aanpak te bepalen voor behandeling en verlichting. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de symptomen te verlichten en herstel te bevorderen, variërend van conservatieve behandelingen zoals rust, ijs en fysiotherapie tot meer gespecialiseerde interventies, zoals osteopathie. Het doel is om niet alleen de pijn te verlichten, maar ook de onderliggende oorzaak aan te pakken, zodat jij je dagelijkse activiteiten kunt hervatten zonder voortdurend ongemak.
De behandeling van een tenniselleboog door een osteopaat begint met een grondige evaluatie van de aangedane elleboog en de rest van het lichaam. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de symptomen, maar ook naar de onderliggende oorzaken en disbalans die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de aandoening. Een osteopaat zoekt naar verstoringen in de bewegingspatronen, spierspanning en structurele problemen die geleid kunnen hebben tot de overbelasting van de pezen rond de elleboog.
Bij het Inner Mind Center hebben we de expertise in huis om jou van je tenniselleboog-klachten af te helpen. De patiënt staat voor ons altijd op nummer één en daarom werken we graag samen met jou om weer van je klachten af te komen, zodat jij weer kunt genieten van een leven zonder pijn.