Skip links

Tendinitis

Tendinitis

We staan zelden stil bij hoe vanzelfsprekend het is voor ons lichaam om vrij te bewegen. Pas bij het optreden van klachten aan het bewegingsapparaat realiseer je je hoeveel alledaagse handelingen een helse opgave of zelfs compleet onmogelijk worden. Een peesontsteking, of tendinitis, is een van de voorbeelden van een lichamelijke klacht waarbij je in je bewegingsvrijheid wordt beperkt. Tendinitis kan in het hele lichaam voorkomen, maar het zijn de pezen in de handen, ellebogen en schouders die het eenvoudigst ontstoken raken.

Als ervaringsdeskundige van milde of chronische tendinitis in de schouder zijn klachten als een pijnlijke of stijve schouder, een lichte zwelling in de schouder, en bewegingsbeperking jou helaas niet vreemd. Eenvoudige dagelijkse activiteiten, zoals jezelf aankleden, werken achter de computer of tuinieren leveren ineens veel ongemak en kunnen bij ernstige klachten zelfs onmogelijk worden. Bij een peesontsteking wordt aangeraden om rust te houden. Sporten zoals tennis, zwemmen en basketbal waarbij je herhaalde en snelle bewegingen moet uitvoeren, kun je dan ook beter even laten. In de meeste gevallen is er bij een peesontsteking sprake van een of meerdere onderliggende oorzaken. Rust alleen is in dat geval niet voldoende. Een bezoek aan de osteopaat kan uitkomst bieden om de klacht volgens een holistische aanpak te onderzoeken en een effectief behandelplan op te stellen.

Omdat we weten hoe vervelend tendinitis in de schouder is en wat de impact kan zijn op je dagelijks leven, adviseren we je om bij klachten altijd om medisch advies te vragen. Om erger te voorkomen en om snel van je klachten af te zijn, is dit ook belangrijk wanneer je enkel lichte klachten ervaart. Een behandeling bij een osteopaat is effectief en omdat we niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaken behandelen, wordt recidive in de meeste gevallen voorkomen.

Een veelvoorkomende klacht

Exacte cijfers over het aantal mensen in Nederland met schouder tendinitis zijn niet bekend, maar het staat vast dat je niet de enige bent. Tendinitis in het algemeen is een veelvoorkomende klacht en de schouder is één van de vijf gewrichten waarbij de klacht het vaakst voorkomt. Als je nagaat bij hoeveel beroepen er sprake is van het uitvoeren van herhaalde bewegingen, dan is het geen gekke gedachte dat tendinitis een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is. Het digitale tijdperk en de vele taken die we uitvoeren achter de computer doen het aantal mensen met klachten eerder stijgen dan afnemen.

Osteopathie behandeling bij schouderklachten
Hoe ontstaat schouder tendinitis?

Tendinitis kan zich op sluipende wijze ontwikkelen. Het ontstaat vaak door een verkeerde handeling, continue overbelasting, overmatig gebruik of herhaalde bewegingen. Denk aan herhaaldelijk werpen in honkbal, overuren maken op het toetsenbord, of herhalende huishoudelijke klusjes. Omdat herhaalde bewegingen veel voorkomen in sport lopen sporters, zoals tennisspelers, zwemmers en hardlopers een verhoogd risico. Tendinitis kan echter ook zonder duidelijke aanleiding ontstaan, vaak als gevolg van veroudering. Onderliggende medische aandoeningen, zoals reuma, vormen ook een risicofactor voor de ontwikkeling van tendinitis.

Dit zijn de klachten bij schouder tendinitis

Een schouderpeesontsteking kan een scala aan klachten veroorzaken, variërend van mild tot chronisch. Waar de pijn bij milde klachten vaak nog goed te verdragen is, zul je bij aanhoudende chronische pijn ongemak en verstoring ervaren in je dagelijkse activiteiten.

Milde klachten:

 • Pijn: In de beginfase van tendinitis in de schouder kan de pijn mild en goed te verdragen zijn. Het kan zich manifesteren als een doffe, zeurende pijn die optreedt bij beweging of druk op de schouder.
 • Stijfheid: Patiënten kunnen milde stijfheid ervaren, vooral na rustperiodes of ’s ochtends bij het ontwaken. Deze stijfheid neigt in de beginfase mild te zijn en verdwijnt vaak naarmate de dag vordert.
 • Lichte zwelling: Er kan enige lichte zwelling optreden in het gebied rond de ontstoken pees. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van warmte in de schouder.
 • Tintelend gevoel of gevoelloosheid: Sommige mensen met schouder tendinitis ervaren een tintelend gevoel of gevoelloosheid in de arm, vooral ’s nachts.

Chronische klachten:

 • Aanhoudende pijn: Bij chronische tendinitis wordt de pijn intenser en aanhoudender. Zelfs in rust kan er een constante pijn aanwezig zijn, wat leidt tot ongemak en verstoring van dagelijkse activiteiten.
 • Aanhoudende stijfheid: In tegenstelling tot milde stijfheid in de beginfase, ervaren mensen met chronische tendinitis aanhoudende stijfheid in de schouder. Dit kan de beweging van de arm aanzienlijk beperken.
 • Krachtverlies: Door de pijn en disfunctie kan krachtverlies optreden in de arm en schouder. Dit kan leiden tot problemen bij dagelijkse taken en verminderde prestaties in sport of werk.
 • Slaapstoornissen: Chronische tendinitis kan slaapstoornissen veroorzaken omdat de pijn ’s nachts vaak intenser wordt. Patiënten kunnen moeite hebben met het vinden van een comfortabele slaaphouding.

Het is essentieel om tendinitis in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen om te voorkomen dat de symptomen verergeren en chronisch worden. In geval van aanhoudende pijn en ernstige klachten is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de juiste behandeling en herstelstrategieën te bepalen.

Zo kun je schouder tendinitis voorkomen

Je kunt preventieve maatregelen nemen om het risico op schouder tendinitis te verkleinen. Het risico compleet wegnemen is echter lastig, zeker wanneer je een sport beoefent waarin je herhaaldelijke bewegingen maakt of veel kracht moet zetten of bij herhaaldelijke bewegingen tijdens het werk. Goed advies inwinnen is in dit geval de eerste stap naar een goede voorbereiding om klachten te voorkomen. 

Zorg bij het uitvoeren van je werk voor een ergonomisch ingerichte werkplek, het aannemen van een juiste houding, het gebruiken van de juiste hef- en tiltechnieken, het vermijden van herhalende bewegingen en het regelmatig nemen van pauzes. Voor sport geldt dat je moet zorgen voor een geleidelijke opbouw van activiteiten om overbelasting te voorkomen, goede en regelmatige lichaamsbeweging om de spieren rond de schouders te versterken en de flexibiliteit te verbeteren en een goede warming-up. Indien dit lukt is het ook bij het sporten aan te raden om herhalende bewegingen te voorkomen. Goed luisteren naar je lichaam en een gezonde levensstijl zijn tot slot waardevolle adviezen om in acht te nemen.

Hierdoor loop je een groter risico op schouder tendinitis

Tendinitis ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van een pees. Pezen zijn de sterke, vezelachtige structuren die spieren met botten verbinden. Ze kunnen alleen zo veel kracht en druk verdragen voordat ze geïrriteerd of beschadigd raken.

Hier zijn enkele factoren waardoor het risico op tendinitis wordt vergroot:

 • Overmatig gebruik: Herhaalde bewegingen of overbelasting van een bepaalde pees, zoals herhaaldelijk gooien bij honkbal of het herhaaldelijk optillen van zware voorwerpen, kan leiden tot tendinitis.
 • Slechte houding: Onjuiste lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten of sport kan pezen onnodige stress bezorgen.
 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, vermindert de bloedtoevoer naar pezen, wat ze kwetsbaarder maakt voor verwondingen.
 • Sportblessures: Sporten waarbij herhaalde bewegingen betrokken zijn, zoals hardlopen of tennis, kunnen pezen belasten en leiden tot tendinitis.
 • Slechte techniek: Bij sommige sporten of activiteiten kan het niet correct uitvoeren van bewegingen leiden tot peesproblemen.
 • Slechte uitrusting: Onjuiste of versleten sportuitrusting, zoals sportschoenen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van tendinitis.
 • Onderliggende medische aandoeningen: Soms kan tendinitis optreden als gevolg van andere gezondheidsproblemen, zoals reumatoïde artritis of diabetes.

Het is belangrijk op te merken dat tendinitis meestal het gevolg is van een combinatie van deze factoren. Iemands leeftijd, activiteitenniveau, houding, techniek en algemene gezondheid kunnen allemaal een rol spelen bij het ontstaan van tendinitis. Het is essentieel om preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van juiste technieken en het nemen van voldoende rust tussen herhalende bewegingen, om het risico op tendinitis te verminderen.

Hoe een osteopaat kan helpen klachten bij tendinitis te verlichten of genezen

Een osteopaat kan een waardevolle rol spelen bij het verlichten en behandelen van klachten bij schouder tendinitis. Osteopathie is een holistische benadering van de gezondheid, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van de relatie tussen de structuur en functie van het lichaam. In het geval van schouder tendinitis kan een osteopaat helpen op verschillende manieren.

Allereerst zal een osteopaat de patiënt zorgvuldig onderzoeken om de oorzaak van de schouderpijn vast te stellen. Dit kan betekenen dat de osteopaat de algehele lichaamshouding, spierkracht, bewegingsbereik en de gezondheid van omliggende weefsels beoordeelt. Door de onderliggende oorzaak van de tendinitis te identificeren, kan de osteopaat een behandelplan op maat maken.

Vervolgens kan de osteopaat verschillende behandeltechnieken toepassen, waaronder manipulatieve technieken om de mobiliteit van de schoudergewrichten te verbeteren. Dit kan helpen om de druk op de ontstoken pezen te verminderen en de pijn te verlichten. Bovendien kan een osteopaat advies geven over oefeningen en aanpassingen aan je levensstijl om herhaling van de klachten te voorkomen.

Osteopathie richt zich niet alleen op de symptomen van schouder tendinitis, maar ook op de algehele gezondheid en welzijn van de patiënt. Door de onderliggende oorzaken aan te pakken en het lichaam in staat te stellen zichzelf te genezen, kan een osteopaat een effectieve benadering bieden om de pijn te verlichten en de schouderfunctie te herstellen. Het is echter belangrijk om met een gekwalificeerd en ervaren osteopaat samen te werken om de best mogelijke resultaten te bereiken.

Leven zonder de pijn en het ongemak van schouder tendinitis

We helpen je met een succesvolle behandeling voor schouder tendinitis om je levenskwaliteit op verschillende manieren te verbeteren. Ten eerste zul je merken dat de (intense) pijn die tendinitis kan veroorzaken aanzienlijk vermindert. Dit is doorgaans de meest opvallende verbetering. Na de behandeling wordt de pijn draaglijker, waardoor je je schouder weer vrijer kunt bewegen zonder voortdurend ongemak.

Een andere belangrijke verbetering is het herstel van mobiliteit. Schouder tendinitis kan de beweging van de schouder ernstig belemmeren, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt en zelfs sporten of werken onmogelijk maakt. Na een osteopathische behandeling kun je je schouder geleidelijk weer in volledige beweging brengen. Hierdoor kun je je dagelijkse bezigheden hervatten en terugkeren naar sport of werk.

Als jij last hebt van schouder tendinitis, dan ervaar je vaak ’s nachts verergerde pijn. Dit verstoort vanzelfsprekend je slaap. Wanneer we de klachten effectief kunnen behandelen, dan zul je merken dat je door de vermindering van pijn een betere nachtrust ervaart, wat leidt tot verbeterde algehele gezondheid en verhoogde energieniveaus. Daarnaast heeft het weer kunnen uitvoeren van simpele dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, koken en autorijden een positieve invloed op de algehele kwaliteit van leven, aangezien patiënten zich weer meer in controle voelen over hun gezondheid en welzijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van verbetering kan variëren, afhankelijk van de ernst van de tendinitis en de individuele reactie op de behandeling. Samenwerken met een gekwalificeerd osteopaat, zoals bij het Inner Mind Center, kan echter de weg vrijmaken voor aanzienlijke verbeteringen in de levenskwaliteit, wat resulteert in herwonnen onafhankelijkheid en comfort in het dagelijks leven.

Osteopathie behandeling bij schouderklachten
Maak gebruik van onze praktische tips en adviezen in tussentijd

Om klachten te voorkomen of om snel van je milde klachten af te komen, hebben we een aantal adviezen voor je op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen. We raden bij klachten echter altijd aan om medisch advies van bijvoorbeeld een osteopaat te vragen. Onderliggende klachten zijn vaak lastig zelf waar te nemen en een professionele osteopaat, zoals die in het Inner Mind Center, hebben de expertise om je te onderzoeken, samen een effectief behandelplan op te stellen of je eventueel door te verwijzen naar een andere medische hulpverlener, zoals een reumatoloog.

 • Goede lichaamshouding en ergonomie: Zorg voor een goede lichaamshouding tijdens alledaagse activiteiten, zoals zitten, staan en werken op de computer. Pas je werkplek aan zodat deze ergonomisch verantwoord is en je schouders worden ontlast.
 • Warm-up en stretching: Voordat je aan lichamelijke activiteiten begint, vooral intensieve sporten, zorg voor een goede opwarming en rekoefeningen voor je schouders om de spieren voor te bereiden op inspanning.
 • Geleidelijke opbouw van activiteiten: Als je begint met nieuwe sporten of activiteiten, bouw de intensiteit dan geleidelijk op. Dit geeft je schouders de kans om zich aan te passen aan nieuwe belastingen.
 • Juiste tiltechnieken: Als je zware voorwerpen moet tillen, buig dan door je knieën en gebruik je beenspieren om op te tillen in plaats van je rug en schouders te overbelasten.
 • Vermijd herhalende bewegingen: Probeer herhaalde bewegingen die stress op je schouders leggen te minimaliseren. Als je beroep dit inhoudt, neem regelmatig pauzes om je schouders te ontlasten.
 • Krachttraining en balans: Voeg regelmatige krachttraining voor de schouders en romp toe aan je fitnessroutine. Dit kan helpen bij het versterken van de spieren rond de schouders en het bevorderen van een evenwichtige lichaamshouding.
 • Luister naar je lichaam: Als je pijn of ongemak in je schouders voelt tijdens activiteiten, stop dan onmiddellijk en geef jezelf de nodige tijd om te herstellen.
 • Warmte en koude therapie: Na inspannende activiteiten of als je schouderpijn hebt, kan het toepassen van ijs of warmte op het gebied helpen om zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Gezonde levensstijl: Een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en het vermijden van ontstekingsbevorderend voedsel kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van een gezonde schouderfunctie.
 • Vermijd overbelasting: Wees bewust van de grenzen van je schouders en voorkom overmatige belasting. Als je sport of oefeningen doet, zorg dan voor voldoende rustdagen voor je schouders om te herstellen.
 • Draag een ergonomische tas: Als je een rugzak draagt, zorg ervoor dat deze goed ontworpen en ergonomisch is, en verdeel het gewicht gelijkmatig.
 • Professioneel advies: Als je chronische of ernstige schouderpijn ervaart, raadpleeg dan een medische professional voor evaluatie en advies over preventie en behandeling.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam en de hierboven genoemde tips op te volgen om het risico op schouder tendinitis te minimaliseren. Het voorkomen van blessures is vaak gemakkelijker dan ze te behandelen, dus zorg goed voor je schouders en onderhoud ze om een goede gezondheid te behouden.

× Chat met ons