Skip links

Slijmbeursontsteking in de schouder

Slijmbeursontsteking in de schouder

Als je gezond bent, is het moeilijk om een voorstelling te maken van hoe je leven eruit ziet wanneer je te maken krijgt met aanhoudende, soms zeer intense, pijn en het ongemak van het niet kunnen uitvoeren van alledaagse activiteiten. Pas wanneer je net zoals jou te maken krijgt met een aandoening als een slijmbeursontsteking in de schouder, ook wel schouder bursitis genoemd, merk je bij hoeveel activiteiten je dagelijks hinder ondervindt of deze zelfs compleet niet meer kunt uitvoeren. Vrij bewegen was altijd zo vanzelfsprekend.

Maar nu je te maken hebt met bursitis, in dat geval een ontsteking in de slijmbeurs in het schoudergewricht (tussen het schouderblad en de bovenarmkop), ben je bekend met de weerslag die milde tot chronische pijn in de schouder op je leven heeft. Een beginnende zeurende pijn tot een aanhoudende scherpe of stekende pijn in rust en bij beweging kan gepaard gaan met beperkte bewegingsvrijheid, (aanhoudende) zwelling, tinteling of stijfheid en slaapproblemen.

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder worden eenvoudige alledaagse activiteiten, zoals jezelf aankleden, klussen in en rondom het huis of iets uit de kast pakken, plots een lastige of onmogelijke opgave. Omdat de klachten vaak ontstaan door het werk dat je uitvoert, ondervind je hier ook op werk de problemen van. Je kunt je bijvoorbeeld lastig concentreren, krijgt je werk niet op tijd af en bent prikkelbaar. De klachten ontstaan met name wanneer je repetitief of zwaar werk uitvoert waarbij je de schouder makkelijk overbelast, zoals het werk als caissière, glazenwasser, vrachtwagenchauffeur, bouwvakker of kapster.

We raden je bij symptomen van een slijmbeursontsteking altijd aan om medisch advies in te winnen van een deskundige. Zo voorkom je dat de klachten erger of zelfs chronisch worden.

Een slijmbeursontsteking is gelukkig in de meeste gevallen goed te genezen. Een osteopaat kan je hierbij helpen. Omdat osteopaten werken volgens een holistische benadering gaan zij tijdens de behandeling op zoek naar onderliggende oorzaken in plaats van zich alleen te richten op symptoombestrijding.

Je kunt bij het Inner Mind Center terecht wanneer je klachten ondervindt door een slijmbeursontsteking in de schouder. Een van onze deskundige osteopaten stelt samen met jou een persoonlijk behandelplan op om je klachten zo snel mogelijk te verlichten of te genezen. Indien nodig kan een osteopaat je doorverwijzen naar een specialist.

Hoe ontstaat schouder tendinitis?

Slijmbeursontsteking (bursitis) kan door verschillende oorzaken ontstaan. Overbelasting, herhaalde bewegingen, verwondingen of zelfs leeftijdsgerelateerde slijtage kunnen de slijmbeurs irriteren en ontsteken. Bij bursitis raken de kleine zakjes met vloeistof, ofwel de slijmbeurzen, die zich rondom je gewrichten bevinden ontstoken. In het geval van de schouder betreft het de slijmbeurs die zich tussen het schouderblad en de bovenarmkop bevindt.

Normaal gesproken zorgt deze slijmbeurs voor soepele bewegingen van de schouder, maar ontsteking kan dit proces ontregelen. Wanneer dit gebeurt, begint de schouder te protesteren. Het kan een sluipende kwaal zijn, waarbij de pijn zich langzaam opbouwt, of plotseling en hevig toeslaan.

Osteopathie behandeling bij schouderklachten
Een veelvoorkomende klacht

Over het algemeen komen schouderklachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Zo ook bij een slijmbeursontsteking in de schouder. Exacte cijfers over het aantal mensen in Nederland dat hier last van heeft zijn echter niet bekend.

Slijmbeursontstekingen zijn echter een veelvoorkomende klacht. Je bent dus zeker niet de enige die hier last van heeft! We zien de klachten vooral terugkomen onder beroepsgroepen die herhaaldelijk werk of zwaar werk uitvoeren waarbij het schoudergewricht overbelast raakt. Glazenwassers, timmermannen en schilders zijn voorbeelden van beroepen waar men vaak met de handen boven het hoofd moet werken. Dit kan voor overbelasting zorgen. Maar ook werk met veel repetitieve bewegingen, zoals kassawerk in de supermarkt of aan de lopende band in een fabriek is een verhoogd risico.

Dit zijn de klachten bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder kunnen de klachten variëren in intensiteit, afhankelijk van de ernst en duur van de ontsteking. Ook bij milde klachten kan de pijn of de beperking in bewegingsvrijheid al snel als een vervelend ongemak worden ervaren.

Milde klachten:

 • Pijn: In de beginfase ervaren patiënten meestal milde tot matige pijn in de schouder. Dit kan aanvoelen als een zeurende pijn die verergert bij beweging.
 • Zwelling: Milde zwelling rond de schouder kan voorkomen, maar is doorgaans niet opvallend.
 • Tintelingen of stijfheid: Sommige patiënten kunnen tintelingen ervaren in de arm of het gevoel van stijfheid in de schouderregio.
 • Pijn bij beweging: Pijn kan vooral optreden bij beweging van de arm, zoals optillen, tillen, of bewegingen boven schouderhoogte.

Chronische klachten:

 • Ernstige pijn: Bij aanhoudende of onbehandelde bursitis in de schouder kan de pijn ernstiger worden. Dit kan leiden tot constante, scherpe of stekende pijn, zelfs in rust.
 • Aanhoudende zwelling: De zwelling kan toenemen en chronisch worden. Dit kan leiden tot een zichtbare vergroting van de schouderregio.
 • Beperkte beweging: Een van de meest opvallende symptomen van chronische bursitis is de beperking van beweging in de schouder. Het kan moeilijk zijn om de arm omhoog te tillen of bepaalde bewegingen uit te voeren.
 • Slaapproblemen: In ernstige gevallen kan de pijn de slaap verstoren, waardoor patiënten ’s nachts wakker worden.
 • Moeilijkheden met dagelijkse taken: Chronische bursitis kan het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken bemoeilijken.

Het is belangrijk op te merken dat de klachten van slijmbeursontsteking per persoon kunnen verschillen, afhankelijk van de individuele gezondheid en de ernst van de ontsteking. Bij aanhoudende klachten of vermoedelijke slijmbeursontsteking is het raadzaam om medisch advies in te winnen en een behandeling te overwegen om de symptomen te verlichten.

Zo kun je een slijmbeursontsteking in de schouder voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het voorkomen van een slijmbeursontsteking in de schouder kan deels afhangen van de oorzaak van de ontsteking. Er zijn echter enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen. Net als bij veel andere klachten aan het bewegingsapparaat geldt ook bij bursitis schouder dat klachten zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen door te werken op een ergonomisch ingerichte werkplek, regelmatig pauzes te nemen als je werkzaamheden uitvoert die herhaalde bewegingen van de schouder vereisen en overbelasting, zoals overmatig tillen en herhaaldelijk gooien te vermijden. Neem ook altijd een correcte houding aan, zowel in rust als tijdens het uitvoeren van alledaagse activiteiten. Zorg er hierbij voor dat je schouders niet inzakken en je niet overmatig naar voren buigt met je bovenlichaam.

Er zijn ook een aantal levensstijladviezen die je kunt toepassen om slijmbeursontsteking in de schouder te voorkomen. Zo helpt regelmatige lichaamsbeweging om de spieren en pezen rond de schouder te versterken en de flexibiliteit te behouden. Een evenwichtige fysieke conditie draagt bij om de kans op overbelasting te minimaliseren. Mede door op een gezond gewicht te blijven, en dus overgewicht te beheersen, wordt onnodige druk op de schouders vermeden.

Sport je? Dan kun je er bij contactsporten het beste voor zorgen een goed beschermende uitrusting te dragen om blessures, zoals aan het schoudergewricht, te voorkomen.

 Tot slot geven we je graag nog mee dat je de symptomen van schouder bursitis niet negeert. Door spoedig medische hulp in te schakelen kan verdere schade, gepaard met hevige pijn en groot fysiek ongemak, worden voorkomen.

Deze factoren vergroten het risico op een slijmbeursontsteking in de schouder

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder raken de slijmbeurzen die zich rondom het schoudergewricht bevinden, tussen het schouderblad en de bovenarmkop, ontstoken. We zien dat herhaalde bewegingen, overbelasting of letsel doorgaans het risico op schouder bursitis vergroten.

Hier zijn enkele factoren waardoor het risico een slijmbeursontsteking in de schouder wordt vergroot:

 • Herhaalde bewegingen: Herhaalde bewegingen van de schouder, vooral bij activiteiten die de arm herhaaldelijk optillen of zijwaarts bewegen, kunnen wrijving veroorzaken tussen de slijmbeurs en de omliggende structuren. Bijvoorbeeld, herhaaldelijk zwaar tillen, schilderen, gooien, of zelfs dezelfde zwembeweging tijdens het zwemmen kan leiden tot irritatie van de slijmbeurs.
 • Overbelasting: Overbelasting van de schouder kan ontstaan door het tillen van te zware voorwerpen of het uitvoeren van activiteiten waarbij de schouder overmatig wordt belast. Dit kan resulteren in schade aan de slijmbeurs.
 • Letsel aan de schouder: Een val of ander letsel aan de schouder kan de slijmbeurs direct beschadigen of ontsteken. Zelfs een plotselinge, krachtige beweging kan voldoende zijn om een slijmbeursontsteking te veroorzaken.
 • Leeftijd en slijtage: Naarmate we ouder worden, kan slijtage van de slijmbeurs optreden. Dit kan leiden tot ontsteking en pijn in de schouder.
 • Onderliggende aandoeningen: Bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of jicht, kunnen ook leiden tot slijmbeursontsteking in de schouder.

Het is belangrijk om op te merken dat slijmbeursontsteking vaak geleidelijk ontstaat, en het kan een sluipende aandoening zijn. Wanneer de slijmbeurs eenmaal ontstoken is, veroorzaakt deze pijn en ongemak, wat de beweging van de schouder beperkt en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verminderen. Tijdige behandeling is cruciaal om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten.

Hoe een osteopaat kan helpen klachten bij een slijmbeursontsteking in de schouder te verlichten of genezen

Een osteopaat kan een waardevolle rol spelen bij het verlichten en behandelen van klachten die gepaard gaan met een slijmbeursontsteking in de schouder. Osteopathie is een holistische benadering van de gezondheid waarbij de nadruk ligt op het in balans brengen van het lichaam en het herstellen van de natuurlijke beweging en functie van spieren, gewrichten en weefsels.

Allereerst zal een osteopaat een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de specifieke oorzaak van de slijmbeursontsteking vast te stellen. Dit kan betrekking hebben op het identificeren van gebieden met verminderde mobiliteit, spieronevenwichtigheden en andere factoren die hebben bijgedragen aan de ontsteking. Vervolgens zal de osteopaat zachte manipulaties en mobilisatietechnieken toepassen om de beweging en de doorbloeding in het schoudergebied te verbeteren. Deze technieken zijn ontworpen om de spieren te ontspannen, de spanning te verminderen en de natuurlijke genezingsprocessen te ondersteunen.

Een ander essentieel aspect van osteopathie is de nadruk op het behandelen van de onderliggende oorzaken van de ontsteking. Dit kan onder meer betekenen dat je leert hoe je de houding en bewegingspatronen in je dagelijks leven kunt verbeteren om herhaling van de ontsteking te voorkomen. Daarnaast kan de osteopaat voedings- en levensstijladvies geven om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Over het algemeen streeft een osteopaat naar een algehele verbetering van de gezondheid en welzijn van de patiënt, naast de behandeling van de specifieke aandoening.

Patiënten die osteopathische behandelingen ondergaan voor slijmbeursontsteking in de schouder melden vaak een vermindering van pijn, een verbetering van de bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven. Osteopathie kan een belangrijk onderdeel zijn van een uitgebreide aanpak van deze aandoening, waarbij het doel is om de ontsteking te verlichten, het herstel te versnellen en de algehele gezondheid te bevorderen. Het is echter raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voordat je met osteopathische behandelingen begint om een passend behandelplan op te stellen.

Leven zonder de pijn en het ongemak door schouder bursitis

Een osteopaat kan je in de meeste gevallen helpen om de pijn en het ongemak die met een slijmbeursontsteking in de schouder gepaard gaan te verlichten of te genezen. Voor jou betekent dit een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven. Het “gemis” van de pijn zal hierin het meest opvallende aspect zijn. De dagelijkse activiteiten die vroeger vanzelfsprekend waren, kun je nu weer probleemloos, zonder pijn en ongemak uitvoeren.

Het herstel van je mobiliteit is een tweede belangrijke factor die je levenskwaliteit flink verbetert. Waar je door de slijmbeursontsteking in je schouder eerder nog werd belemmerd in het vrij kunnen bewegen van je schouder en dagelijkse activiteiten een enorme uitdaging werden, kun je na een behandeling van een osteopaat je schouder geleidelijk weer in volledige beweging brengen. We hoeven natuurlijk niet te zeggen dat dit cruciaal is voor het vermogen om je alledaagse taken weer uit te voeren en helpt bij een eventuele terugkeer naar werk of sport.

Los van het fysieke aspect zul je ook merken dat je je na herstel ook mentaal weer beter gaat voelen. De soms vreselijke pijn die je ‘s nachts vaak wakker heeft gehouden, kan merkbare negatieve gevolgen hebben gehad op je energieniveau, je gemoedstoestand en je concentratie. Nu je weer kunt deelnemen aan eenvoudige dagelijkse activiteiten, variërend van aankleden tot koken of autorijden, voel je dat je de controle over jouw leven en je gezondheid en welzijn weer terug hebt.

Osteopathie behandeling bij schouderklachten
Maak gebruik van onze praktische tips en adviezen in tussentijd

We hebben een aantal adviezen voor je op een rij gezet om een slijmbeursontsteking in de schouder te voorkomen of eventuele beginnende klachten op tijd een halt toe te roepen. Het voorkomen van een slijmbeursontsteking in de schouder is belangrijk om pijn en ongemak te vermijden. Negeer je klachten nooit en zoek op tijd medische hulp, zoals bij één van de professionele osteopaten in het Inner Mind Center, om de klachten te laten onderzoeken.

 • Goede lichaamshouding: Zorg voor een goede lichaamshouding, vooral als je lange uren aan een bureau werkt. Een rechte houding helpt overmatige druk op de schouders te voorkomen.
 • Ergonomie: Stel je werkplek goed in. Zorg ervoor dat je bureaustoel en bureau op de juiste hoogte zijn ingesteld om spanning op de schouders te verminderen.
 • Regelmatige pauzes: Als je werkzaamheden uitvoert die herhaalde schouderbewegingen vereisen, zorg dan voor regelmatige pauzes om je schouders te ontlasten en te voorkomen dat ze overbelast raken.
 • Balans in activiteiten: Varieer je dagelijkse activiteiten om te voorkomen dat bepaalde spieren en pezen in de schouder overbelast raken.
 • Krachtopbouw: Oefen regelmatig om de kracht van de schouderspieren te vergroten. Sterkere spieren bieden meer ondersteuning aan de schouder en verminderen het risico op letsel.
 • Opwarmen en stretchen: Voer opwarmoefeningen en stretchoefeningen uit voordat je intensieve activiteiten onderneemt, zoals sporten of zwaar tillen.
 • Gewichtsbeheersing: Beheer je gewicht om overmatige druk op de schouders te voorkomen. Overgewicht kan de kans op slijmbeursontsteking vergroten.
 • Gezond dieet: Eet een uitgebalanceerd dieet met ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vette vis en noten, om ontstekingen in het lichaam te verminderen.
 • Beschermende uitrusting: Als je deelneemt aan contactsporten of activiteiten met een hoog risico op schouderblessures, draag dan de juiste beschermende uitrusting.
 • Luister naar je lichaam: Let op signalen van ongemak of pijn in de schouders. Negeer deze signalen niet en zoek indien nodig medische hulp.
 • Goede slaapgewoonten: Zorg voor voldoende slaap om het herstel van spieren en pezen te ondersteunen.
 • Overbelasting voorkomen: Vermijd overmatig tillen of herhaalde schouderbewegingen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze tips en adviezen kunnen helpen bij het voorkomen van slijmbeursontsteking in de schouder, sommige risicofactoren, zoals leeftijd en genetische aanleg, niet kunnen worden gecontroleerd. Bij aanhoudende symptomen of vermoedens van slijmbeursontsteking is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

× Chat met ons