Skip links

Slaapproblemen bij baby’s

Slaapproblemen bij uw (pasgeboren) baby

Het is heel normaal dat baby’s vanaf hun geboorte niet meteen goed doorslapen. Een baby’s slaap- en waakritme in de baarmoeder is anders dan dat wij gewend zijn. Na de geboorte moet je baby het 24-uursritme nog leren. Ook is het in het heel normaal dat een baby wakker wordt omdat hij honger heeft en gevoed wil worden.

De meeste slaapproblemen zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf na een aantal weken of maanden. Als dit niet het geval is en als je baby te vaak wakker wordt, dan is het goed om te kijken wat je er als ouders zelf aan kunt doen. Mocht je eigen inzet niet voldoende helpen dan kun je je baby ook eens laten onderzoeken door een osteopaat om te kijken of er geen andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Heel vaak is het een moeilijke zoektocht voor ouders om erachter te komen waardoor hun baby niet goed slaapt. Door de vermoeidheid en doordat ouders er continu mee bezig zijn, is het raadzaam om iemand anders er eens naar te laten kijken. Soms kun je met een paar simpele tips een heel groot verschil maken, maar in sommige gevallen is een fysieke oorzaak de reden waardoor het slaapritme van je baby wordt verstoord. In zo’n geval kun je het beste eens een osteopaat bezoeken.

Er zijn heel veel oorzaken te bedenken waardoor een baby niet goed slaapt. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

Fysiek

  • Voorkeurshouding
  • Spanning op de schedel
  • Darmkrampjes
  • Reflux
  • Tanden die doorkomen

Emotioneel

  • Angst
  • Nare dromen
  • Spanning, ruzie en onrust in huis. Deze kunnen ook samengaan met gedragsproblemen en slecht slapen

Voeding

  • Flesvoeding geeft over het algemeen meer darmkrampjes waardoor je baby misschien in het begin minder goed kan slapen. Meestal verdwijnen de darmkrampjes vanzelf na de eerste 3 à 4 maanden.
    Wees je ervan bewust dat baby’s die borstvoeding krijgen langer vaker wakker worden in de nacht. De voeding ligt minder zwaar op de maag waardoor je baby eerder honger heeft. Maar weet dat borstvoeding de beste voeding voor je baby is. Na verloop van tijd kun je beetje voor beetje meer tijd rekken tussen de nachtvoedingen waardoor je baby went om overdag meer te drinken en ’s nachts steeds minder.

Omgeving

  • Een onrustige omgeving. Denk hierbij aan harde muziek, gebruik van beeldschermen etc.
  • Geen regelmaat. Regelmaat zorgt ervoor dat je kind in een goed slaap- en waakritme komt. Is er geen regelmaat en structuur dan kan je baby onrustig worden en vermoeid raken. Je kind herkent dan niet wat er gaat gebeuren en kan daardoor niet goed in slaap vallen.
Tips om slaapproblemen te verhelpen

Dag- en nachtritme
Probeer ’s nachts de kamer goed donker te maken en overdag juist iets meer licht naar binnen te laten schijnen. Je baby herkent zo makkelijker zijn dag- en nachtritme en zal hierdoor beter slapen.

Tot de leeftijd van drie of vier jaar hebben kinderen ook overdag slaap nodig. Een pasgeboren baby slaapt in totaal zo’n zestien uur. De meeste baby’s na 6 maanden slapen nog twee keer overdag. Als je baby heel laat in de middag nog slaapt, of als hij overdag te lang slaapt, kan hij ’s avonds moeite hebben om in slaap te vallen. Slaapt je kind juist niet overdag? Dan kan het hebben van een slaapritueel helpen (bijvoorbeeld slaapzak of pyjama aantrekken, boekje voorlezen en een slaapmuziekje aan)

Naar bed als je baby slaperig wordt
Breng je kind naar bed wanneer het slaperig wordt. Op die manier leert je kind om zelf in slaap te vallen. Let goed op de signalen die je kindje geeft als het moe wordt: aan de oortjes of in de oogjes wrijven, warme handjes en voetjes, gapen, jengelen…

De juiste temperatuur
Zorg ervoor dat het niet te koud en niet te warm is in de kamer. Met de juiste dikte dekens kun je je kind toedekken of je gebruikt een babyslaapzak. Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede temperatuur voor de slaapomgeving van de baby tussen 16 en 20 graden Celsius ligt.

Doorslapen stimuleren
Het is goed om de baby vanaf de geboorte te leren om zelf in slaap te vallen.

Troosten
Als je baby niet hysterisch huilt, raden we aan om je baby niet gelijk uit zijn of haar bedje te halen, maar te troosten door te zeggen dat je dichtbij bent en alles goed is. Je kunt dan zeggen dat hij weer in slaap kan vallen. Als je weggaat, kun je aangeven dat je niet ver weg bent maar in de kamer ernaast en mocht er iets zijn dat je dan weer terugkomt.

Voeden
Zorg ervoor dat je baby niet tijdens het voeden in slaap valt. Je kindje heeft op een bepaald moment de voeding dan nodig om in slaap te vallen en dit kan een vicieuze cirkel worden.

Door laten huilen
De meeste baby’s vallen weer in slaap na ongeveer 15 minuten huilen. Heb je het gevoel dat er niets anders aan de hand is en wordt je kind te vaak wakker doordat je haar te snel bij je hebt genomen of te vaak bij jezelf in bed hebt gelegd om te troosten, dan is het wel eens raadzaam om je kind net wat langer door te laten huilen. Wordt het huilen erger en wordt je kind hysterisch dan kun je haar natuurlijk uit bed halen om te troosten.

Vanaf 6 maanden zou je baby hele nachten kunnen doorslapen, maar maak je geen zorgen als dit niet het geval is. Ieder kind is anders.

Wanneer kun je het beste hulp inschakelen?

Helpen alle bovengenoemde tips niet, dan kun je het beste eens langs gaan bij een kinderosteopaat om verder te kijken naar wat mogelijk de oorzaak is. De meeste ouders komen naar ons toe als:

  • hun kind onrustig en/of gespannen blijft;
  • hun kind heel veel of hysterisch blijft huilen;
  • ze het idee hebben dat hun baby pijn heeft;
  • wanneer hun baby elke keer gaat huilen als het wordt verschoond of op de rug ligt;
  • ze alles hebben geprobeerd, maar niks meer helpt.
Wat doet een kinderosteopaat?

Een osteopaat die baby’s en kinderen behandelt, kijkt of alles in het lichaam goed beweegt. Denk hierbij aan de wervelkolom, organen, schedelnaden, etc. Regelmatig vindt de osteopaat een fysieke oorzaak waardoor baby’s niet goed in slaap kunnen vallen of telkens weer wakker worden. We raden daarom ook vaak aan om gewoon eens preventief langs te komen voor een algemeen osteopathisch onderzoek. Je kunt beter dingen voorkomen dan pas te handelen als er iets aan de hand is.

Vergoeding door de zorgverzekering

Heb je een aanvullende verzekering, dan worden onze osteopathische behandelingen vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar. Je kind valt onder dezelfde zorgverzekering als de moeder. Heb jij als moeder dus recht op osteopathie-vergoeding, dan heeft je kind dit ook.

Ervaringen van ouders

“Already after the first treatment we could see a huge change in our son’s body posture. After a couple more treatments, in which Niels treated a blockage in the cervical vertebrae, the preferential posture has totally disappeared. Joachim is now able to move freely to both the left and right and the treatment has made a positive impact on his mood and sleeping behavior. It even feels like our family is now better balanced!”

Lees meer ervaringen op Google Reviews.

× Chat met ons