Skip links

Rugpijn

Onderrugklachten

Onderrugklachten kunnen een uitdagend obstakel zijn. Van milde tot ernstige klachten, wanneer je pijn aan de onderrug ervaart, zul je mogelijk hinder ervaren tijdens alledaagse activiteiten, zoals klussen in en rondom het huis, tijdens je werk of studie, bij intensieve activiteiten als sport of bij het spelen met de huisdieren, kinderen of kleinkinderen. In sommige gevallen kan de pijn zelfs zo hevig zijn dat je onderrugklachten je dagelijks functioneren compleet in de weg staat.

Herken jij jezelf in deze klachten en wil je het liefst zo snel mogelijk weer klachtenvrij worden? De specialisten werkzaam binnen het Inner Mind Center kunnen jou helpen om van je onderrugklachten af te komen.

Je bent namelijk lang niet de enige met onderrugklachten. Lage rugpijn is erg vervelend en komt relatief vaak voor. Het kan iedereen treffen, ongeacht je leeftijd en levensstijl. Omdat we allemaal uniek zijn, variëren de symptomen van onderrugklachten per persoon. Wanneer je pijn in de onderrug, stijfheid, beperkte beweging of uitstralende pijn ervaart, is een bezoek aan de osteopaat een verstandig besluit. Hetzelfde geldt wanneer je spierkrampen of pijn bij bepaalde bewegingen ervaart. 

Het goede nieuws is dat de meeste onderrugklachten goed te verhelpen zijn! De juiste behandeling, oefeningen en eventueel pijnmedicatie kunnen wonderen verrichten. Met een bezoek aan de osteopaat ben je dus op de goede weg naar herstel.

We begrijpen als geen ander dat de oorzaken van je rugpijn soms complex kunnen zijn, zoals bij spierverrekkingen, problemen met tussenwervelschijven, artritis of misschien zelfs een sedentaire levensstijl. Maar maak je geen zorgen! In het Inner Mind Center hebben we alle informatie om je exact te helpen begrijpen wat er aan de hand kan zijn.

Jij als patiënt verdient de beste zorg. Het is goed om te weten dat onderrugklachten plotseling kunnen optreden en er meestal binnen enkele dagen tot weken verbetering plaatsvindt. Wanneer de klachten chronisch zijn en de pijn aanhoudt of er andere zorgwekkende symptomen optreden, moedigen we je aan om hulp bij ons te zoeken. Jouw welzijn is onze prioriteit en daarom zorgen we ervoor dat je een effectief behandelingsplan krijgt.

Ons doel is om je te helpen begrijpen en te laten zien dat je niet alleen bent in deze uitdaging. De specialisten in het Inner Mind Center ondersteunen je op je reis naar een leven met minder pijn en een betere gezondheid. Met deskundige zorg en een persoonlijke benadering werken we samen aan een oplossing!

Zo vaak komen rugklachten voor!

Dat je niet alleen bent met onderrugklachten blijkt wel uit het feit dat 80% van de Nederlandse bevolking op enig moment in hun leven last zal hebben van lage rugpijn. Het is dan ook één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in Nederland!

In 2021 waren er meer dan een half miljoen nieuwe gevallen bekend van mensen met lage rugpijn zonder uitstraling met nog eens ruim een kwart miljoen mensen die lage rugpijn met uitstraling ervaarden. Een ruime meerderheid van de mensen met klachten ervaart een recidief of ontwikkelt chronische pijn. Het is dus belangrijk om je klachten serieus te nemen en op tijd deskundige hulp te zoeken!

Wist je dat lage rugpijn procentueel gezien iets vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen? Van alle mensen met klachten is ongeveer 55% vrouw tegenover 45% man.

Klachten aan de onderrug behoren tot één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in Nederland. De maatschappelijke kosten en verlies van arbeidsproductiviteit, verzuim en arbeidsongeschiktheid die dit probleem met zich meebrengt zijn dan ook fors. Door op tijd in te grijpen en samen de klachten snel en effectief aan te pakken, valt er op dit gebied dus ook nog veel te winnen!

Wat zijn de risicofactoren?
Factoren die het risico op onderrugklachten verhogen, zijn onder andere een sedentaire levensstijl, zwaar tillen, roken, obesitas, stress en een slechte houding.

Hoe kunnen onderrugklachten worden voorkomen?
Er wordt steeds meer nadruk gelegd op preventieve maatregelen, zoals ergonomische werkplekaanpassingen, regelmatige lichaamsbeweging en voorlichting over goede houding en tiltechnieken.

Osteopathie behandeling bij lage rugklachten
Vertel ons welke symptomen bij jou voorkomen!
 • Pijn: Het meest voorkomende symptoom is pijn in de onderrug. De pijn kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn die uitstraalt naar de billen of benen.
 • Stijfheid: Mensen met onderrugklachten kunnen ook stijfheid in hun onderrug ervaren. Dit kan het buigen, draaien of rechtop staan bemoeilijken.
 • Beperkte beweging: Als gevolg van de pijn en stijfheid kunnen sommige bewegingen beperkt zijn. Het tillen van voorwerpen, langdurig zitten of staan, en zelfs het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse activiteiten kan moeilijk zijn.
 • Uitstralende pijn: Sommige mensen met onderrugklachten ervaren uitstralende pijn, ook wel ischias genoemd. Dit is pijn die zich vanuit de onderrug door de bil en het been verspreidt, vaak als gevolg van irritatie of compressie van de nervus ischiadicus.
 • Spierkrampen: Onderrugklachten kunnen gepaard gaan met spierkrampen in de lage rugstreek.
 • Pijn bij bepaalde bewegingen: Specifieke bewegingen, zoals bukken, draaien of zitten, kunnen de pijn verergeren.
 • Verergering bij inactiviteit: Sommige mensen merken dat de pijn erger wordt na een periode van inactiviteit, zoals ’s ochtends na het ontwaken of na langdurig zitten.
 • Pijn bij hoesten of niezen: Hoesten, niezen of persen kan de pijn in de onderrug verergeren.
De meer ernstige/langdurige rugklachten

Er zijn verschillende soorten onderrugklachten, elk met hun specifieke oorzaak en symptomen. Dit zijn enkele die vaak langdurig klachten geven. Ook hier is behandelen zinvol om het herstelproces te versnellen.

 • Hernia van de tussenwervelschijf: Een tussenwervelschijf kan uitpuilen of barsten, waarbij het zachte binnenste materiaal van de schijf naar buiten drukt en druk uitoefent op de nabijgelegen zenuwwortels. Dit kan leiden tot lage rugpijn en uitstralende pijn naar de bil en het been (ischias).
 • Degeneratieve aandoeningen: Ouder worden kan leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven en gewrichten in de wervelkolom, zoals bij osteoartritis. Deze aandoeningen kunnen pijn, stijfheid en beperkte beweging in de onderrug veroorzaken.
 • Spinale stenose: Dit is een vernauwing van het wervelkanaal, wat druk kan uitoefenen op het ruggenmerg en de zenuwwortels. Het kan leiden tot lage rugpijn, uitstralende pijn in de benen en problemen met lopen.
 • Spondylolisthesis: Dit treedt op wanneer een wervel verschuift ten opzichte van de onderliggende wervel, meestal als gevolg van een aangeboren afwijking of slijtage. Het kan pijn en instabiliteit in de onderrug veroorzaken.
 • Sacro-iliitis: Ontsteking van de sacro-iliacale gewrichten, die zich bevinden waar de wervelkolom de bekkenbeenderen ontmoet. Het veroorzaakt doorgaans pijn in de bilregio.
 • Fibromyalgie: Hoewel het een aandoening is die het hele lichaam beïnvloedt, kan fibromyalgie ook lage rugpijn en stijfheid veroorzaken.
 • Infecties en tumoren: Zeldzame oorzaken van onderrugklachten kunnen zijn infecties van de wervelkolom (spondylitis) of tumoren die druk uitoefenen op de zenuwen.
Osteopathie behandeling bij lage rugklachten
Een leven zonder rugklachten

Of je nu pas sinds kort te maken hebt met lage rugpijn of juist chronische pijn ervaart, je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Weet je nog hoe je leven eruit zag toen je klachtenvrij was?

Pijnvrij
Wanneer je geen pijn meer ervaart en je vrij kunt bewegen zal dit voor veel mensen als een bevrijding voelen! Hoe prettig zal het zijn wanneer je weer vrij kunt bewegen en je dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunt uitvoeren? Fysieke activiteiten en oefeningen dragen bij aan een betere algehele fitheid. Door het vermijden van terugkerende onderrugklachten kunnen mogelijk ernstige complicaties en langdurige invaliditeit worden voorkomen.

Beroepsmatige voordelen
Veel mensen kennen het gevoel zich nutteloos te voelen wanneer ze door hun aanhoudende onderrugklachten hun werk niet goed kunnen uitvoeren of zelfs noodgedwongen met ziekteverlof moeten. Door de klachten effectief te behandelen en recidive te voorkomen, zul je minder vaak ziekteverlof hoeven op te nemen en kun je je richten op het bereiken van professionele doelen en kansen benutten zonder belemmeringen. Zonder pijn die het dagelijks functioneren hindert, ben je productiever op werk, wat ongetwijfeld ook zorgt voor een tevreden baas!

Je zult je ook mentaal beter voelen
Wanneer je geen pijn meer hebt zul je je mentaal gezien snel beter voelen. Je kunt je meer ontspannen en daardoor ervaar je minder stress. Zonder klachten verbetert je stemming en voel je je meer uitgerust doordat je beter slaapt. Je voelt je weer fris en neemt daardoor weer makkelijker deel aan sociale activiteiten en geniet van een beter sociaal leven. Onderaan de streep ervaar je meer vrijheid, onafhankelijkheid en een betere algehele levenskwaliteit.

Gebruik onze tips en adviezen in tussentijd

Een holistische aanpak die lichamelijke oefeningen, voedingsadviezen en leefstijladvies omvat, kan zeer effectief zijn om sneller van onderrugklachten af te komen en te voorkomen dat ze terugkeren. Hieronder vind je enkele richtlijnen die kunnen helpen. We raden je wel aan om hierin begeleid te worden door een specialist.

1. Lichamelijke oefeningen:

 • Gerichte rugoefeningen: Versterkende oefeningen voor de rugspieren kunnen de stabiliteit en flexibiliteit van de onderrug verbeteren en de kans op toekomstige blessures verminderen.
 • Kernspieroefeningen: Een sterke kern ondersteunt de rug en vermindert de belasting op de onderrug. Oefeningen zoals planken, bruggen en buikspieroefeningen zijn nuttig.
 • Cardiovasculaire oefeningen: Regelmatige aerobe activiteit, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, bevordert de bloedcirculatie en helpt bij het behouden van een gezond gewicht, wat de druk op de rug vermindert.

2. Voedingsadviezen:

 • Gezond gewicht: Overgewicht kan extra belasting op de onderrug leggen. Een evenwichtige voeding en het handhaven van een gezond gewicht kunnen de ruggezondheid ondersteunen.
 • Ontstekingsremmende voeding: Voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals groene bladgroenten, bessen, vette vis en noten, kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam.
 • Calcium en vitamine D: Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor sterke botten en kunnen bijdragen aan de preventie van rugklachten.

3. Leefstijladvies:

 • Ergonomie: Let op je houding tijdens het zitten, staan ​​en tillen. Zorg voor een ergonomische werkplek en vermijd langdurig zitten.
 • Goede slaaphouding: Een comfortabel matras en een juiste slaaphouding zijn essentieel voor een goede ruggezondheid.
 • Stressmanagement: Stress kan spierspanning verergeren. Leer ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling, om stress te verminderen.

4. Preventieve maatregelen:

 • Luister naar je lichaam: Neem pauzes tijdens activiteiten die belastend zijn voor de rug, en vermijd overmatige inspanning bij het tillen van zware voorwerpen.
 • Regelmatige controles: Houd regelmatig contact met een arts of fysiotherapeut, zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt en behandeld.

Door deze aanpak te volgen, kan je niet alleen sneller van je onderrugklachten herstellen, maar verminder je ook de kans op herhaling en bereik je een betere algehele gezondheid van de rug.

× Chat met ons