Skip links

Rugklachten

Rugklachten

In Nederland lopen zo’n 2 miljoen mensen rond met nek- of rugklachten. Een groot deel daarvan kan geholpen worden, mits ze de juiste behandeling krijgen.

Pijn in de rug, iedereen heeft er wel eens last van. Op het moment dat u rugpijn heeft realiseert u zich meteen hoe belangrijk het is om een gezonde rug te hebben. De patiënten die wij behandelen worden sterk gehinderd door hun rugklachten. Als de pijn te hevig is, kunnen de meesten tijdelijk niet meer werken of sporten waardoor ze zich nog vervelender voelen.

Rugpijn, wat is dat eigenlijk?

Lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd, is pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. De pijn kan erg hevig zijn, vooral tijdens het bewegen en in sommige gevallen kan de pijn zelfs uitstralen naar een of beide benen.

Mensen van alle leeftijden kunnen er last van hebben. Van de tien mensen krijgen er zes tot negen tenminste één keer lage rugpijn. Bij sommige mensen blijft het bij die ene keer, maar andere mensen krijgen de rugpijn regelmatig terug. Op het moment dat rugklachten regelmatig terugkeren is het belangrijk om daar eens naar te laten kijken. De rugklachten ontstaan niet zomaar en in de meeste gevallen vindt de osteopaat de oorzaak van uw rugklachten.

Mogelijke oorzaken van rugklachten
 • Verkeerde houding
 • Mobiliteitsverlies in de wervelkolom
 • Mobiliteitsverlies t.h.v. de organen
 • Maag- en/of darmklachten
 • Verstoring doorbloeding wervelkolom
 • Hernia
 • Artrose
 • Stress
 • Overgewicht
 • Veel autorijden
 • Zwangerschap
Symptomen van rugklachten

Symptomen bij rugklachten hangen sterk samen met de oorzaak. Hieronder staan enkele voorbeelden genoemd:

 • Pijn uitstralend naar benen of nek
 • Bewegingsverlies
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Pijn bij stuitje of onderrug
 • Last van onderbenen of voeten
Osteopathie bij rugklachten

In veel gevallen is bij rugklachten wel degelijk een oorzaak te vinden, alleen ligt deze dan meestal niet in de rug zelf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bekken scheef staat en minder goed kan bewegen. De oorzaak van het bekkenprobleem kan vervolgens weer ten grondslag liggen in een ander gebied van het lichaam, denk hierbij aan de enkel of het kniegewricht. Ook kunnen rugklachten worden veroorzaakt door een verkramping van het middenrif die op zijn beurt weer meerdere oorzaken kan hebben.

Verder hebben problemen van de buik en bekkenorganen een negatieve invloed op de wervelkolom via de zenuwbanen van het vegetatieve zenuwstelsel. Ook dit kan zich uiten als rugklachten. Via een vergelijkbare oorzaak-gevolgketen kunnen bijvoorbeeld ook osteopathische verklevingen van organen tot rugklachten leiden.

Een osteopaat is bij uitstek getraind om dergelijke oorzaak-gevolgketens te herkennen en voor een groot deel op te heffen. Een van de belangrijkste peilers van de osteopathie is immers het bestuderen van de samenhang en wederzijdse beïnvloeding tussen de verschillende systemen in het menselijk lichaam. Soms betekent dit ook dat de hulp van andere paramedici nodig is. De behandeling wordt dan in samenwerking met een andere specialist gestart.

Binnen een aantal behandelingen van uw klachten af

Na uitvoerig onderzoek stellen we een behandelplan op om u zo snel mogelijk van u klachten af te helpen. Is uw rug zo verzwakt, dan geeft onze revalidatietrainer u specifieke oefeningen mee zodat u zelf uw rug sterker kunt maken. Afhankelijk van de ernst van de rugklachten kunnen wij vaak binnen een aantal behandelingen de klachten verhelpen.

We zorgen er niet alleen voor dat u uw werkzaamheden en sport weer kunt herpakken, maar we vinden het ook belangrijk dat uw klachten niet terugkeren. De meeste patiënten komen daarom een of twee keer per jaar terug ter controle en om preventief te worden behandeld. Mensen die al jarenlang met rugklachten rondliepen hebben daardoor de rest van hun leven nagenoeg geen rugklachten meer.

Vergoeding door de zorgverzekering

Heb je een aanvullende verzekering, dan worden onze osteopathische behandelingen vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar. Controleer bij je eigen zorgverzekeraar wat de vergoeding is.

× Chat met ons