Skip links

Reflux bij baby’s

Reflux bij baby’s

Veel ouders maken zich zorgen wanneer hun baby na een voeding melk teruggeeft. In dit artikel lees je wanneer er sprake is van reflux, en wat je hieraan zou kunnen doen.

Omdat de slokdarm en darmen van een baby nog in ontwikkeling zijn is het erg normaal dat jonge baby’s (zeker in de eerste week) kleine hoeveelheden melk teruggeven na een voeding. Dit gebeurt vaak tijdens het laten van een boertje of het veranderen van lichaamspositie, bijvoorbeeld tijdens het verschonen. Bij een reflux stroomt de maaginhoud terug in de slokdarm. Een reflux wordt ook wel Gastro-Oesofageale Reflux (GOR) genoemd. Als er echt gezondheidsklachten ontstaan door de reflux dan noemt men dat ook wel refluxziekte.

Normaal vormt het teruggeven van voeding geen probleem en stopt het op het moment dat het kind rechtop zit of staat.

 

Hoe vaak komt reflux voor?

Bij 90% van alle baby’s komt reflux in meerdere of mindere mate voor en meestal is het onschuldig, want bij 90% van de baby’s met reflux verdwijnen de symptomen binnen 12 tot 14 maanden. De refluxklachten variëren van veel tot weinig spugen, tijdens of na een voeding of de hele dag door. Bij verborgen reflux spuugt de baby zijn voeding niet uit maar slikt het meteen weer door als het omhoog komt.

Het verschil tussen ongecompliceerde, gecompliceerde of atypische reflux

Het is belangrijk om te weten of de refluxklachten gecompliceerd, ongecompliceerd of atypisch zijn. Hieronder vind je een kort overzicht.

  • Ongecompliceerde reflux
    • Symptomen die niet leiden tot gezondheidsklachten.
  • Gecompliceerde reflux
    • Problemen met slapen, drinken, geïrriteerde en op den duur ontstoken slokdarm. Dit kan bloed spugen, groeiachterstand of gewichtsverlies veroorzaken.
  • Atypische reflux
    • Problemen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu veroorzaakt doordat maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt.

Zoals je leest is reflux veelomvattend. De frequentie, de intensiteit en vooral de daarmee samenhangende symptomen maken het verschil uit tussen een gezonde baby en een baby die behandeld moet worden.

We zien in ieder geval dat problemen die voortvloeien uit reflux (stress, oververmoeidheid, veelvuldig huilen) veel voorkomen. Dit zien we niet alleen bij de baby’s zelf. Ouders maken zich vaak zorgen en krijgen vaak minder nachtrust waardoor ze het overzicht kwijt raken. Het is daarom goed om rustig verder te lezen en als je erg blijft twijfelen, raden we aan om eens bij ons langs te komen in het centrum zodat we je baby kunnen onderzoeken.

 

Oorzaken van reflux

De meest voorkomende oorzaak van reflux is een nog onvoldoende ontwikkelde sluitspier tussen slokdarm en maag.

Minder voorkomende oorzaken zijn voedselallergie (1,5 – 3%), verstopping, verminderende mobiliteit hoog in de nek, vernauwing of obstructie. Een voorbeeld is pylorushypertrofie, waarbij de baby aanhoudend braakt, soms projectielbraken (met kracht uitgestoten).

Symptomen die mogelijk wijzen op gecompliceerde reflux

Als een baby reflux heeft, herken je dit aan de volgende symptomen:

  • spugen
  • kokhalzen
  • overstrekken
  • veel slikken
  • zuur ruiken uit hun mond

 

De behandeling van reflux

Over de behandeling van reflux is veel verschil van mening. Het is in elk geval belangrijk om jezelf goed te (laten) informeren, je baby te observeren, de klachten in kaart te brengen en te overleggen met een professional om vervolgens een goed en praktisch uitvoerbaar plan te kiezen.

Osteopathie is een veilige en zachte manier om van refluxklachten af te komen. Als reflux het gevolg is van bewegingsverlies bij middenrif, rug, nek of maag, dan kan de osteopaat dit binnen 1 of 2 behandelingen verhelpen.

Hieronder hebben we wat algemene tips bij reflux op een rijtje gezet, met daarbij onze adviezen:

Voedingsadviezen

Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn. Voorbeelden: vaker voeden, bij kunstvoeding: kleinere voedingen en minder in de fles, bij borstvoeding: voeden in rugbyhouding of liggend op je rug. Laat je baby de borst goed leegdrinken, probeer stuwing te vermijden. Het nadeel van vaker voeden is weer dat het aantal refluxmomenten ook toeneemt.
Voed je baby direct na het wakker worden (dit geldt voor alle baby’s) en ga de tijd tussen twee voedingen niet oprekken.

Voeden

Het komt vaak voor dat een baby gaat spugen binnen een uur na de voeding. Het wordt vaak erger als de baby de hik heeft of boertjes laat, terwijl het kindje ligt. Dit kan voorkomen worden door het kind in een rechtere positie te laten drinken.

Indikken van de voeding

Het indikken van moedermelk geeft extra werk en heeft geen eenduidig effect. Het zet moeders ook aan om over te gaan tot flesvoeding met kunstvoeding, waarvan we weten dat de samenstelling minder goed is voor refluxbaby’s.
Rijstebloem kan obstipatie veroorzaken en levert extra calorieën wat de vraag om borstvoeding weer ongunstig beïnvloedt. De meest gebruikte indikker is Johannesbroodpitmeel. Dit kan echter weer krampjes als bijwerking geven. Baby’s met ingedikte voeding hoesten meer dan degenen zonder.

Slaapadviezen

We adviseren ouders niet om het bed schuin te zetten omdat het in de praktijk moeilijk veilig uit te voeren is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het bed in een schuine positie zetten alleen helpt als de baby op zijn buik ligt. Het gevaar op wiegendood neemt anders alleen maar toe en daarom raden we het dus af.
Als je wilt inbakeren, adviseren we om dit eerst in overleg te doen met het consultatiebureau of huisarts. Zij kunnen je ook precies uitleggen hoe het inbakeren in zijn werk gaat en of dit verstandig is in jouw situatie. Het is namelijk erg belangrijk dat dit veilig gebeurt.

Huisarts

Als je kindje goed groeit, alleen spuugt en er verder geen last van lijkt te hebben, is behandeling dus niet nodig.
Heb je het idee dat je baby wel veel last heeft van zijn reflux of worden de klachten steeds erger? Bespreek dit dan met de arts op het consultatiebureau of met je huisarts. Bij de meeste kinderen horen deze klachten bij de leeftijd en gaan ze vanzelf over naarmate baby’s ouder worden.

Maagzuurremmers

Als behandeling zonder medicijnen onvoldoende effect heeft, kunt u samen met de huisarts overleg hebben over medicamenten. Prokinetica is een maagzuurremmer die overwogen kan worden. Wel is het goed om te weten dat het gebruik van maagzuurremmers de laatste jaren explosief is gestegen zonder een duidelijke reden. Maagzuur heeft een verteringsfunctie en als deze wordt onderdrukt, kan dit ook leiden tot een negatief effect op de vertering van voedingsstoffen. Dit kan dan ook weer leiden tot extra darmkrampjes. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van maagzuurremmers bij baby’s en in veel gevallen werken bovengenoemde adviezen net zo goed als het gebruik van medicatie.

 

Behandeling door de osteopaat

We krijgen regelmatig baby’s op consult met reflux. Reflux is goed te behandelen met zachte technieken die we met onze handen uitvoeren. Het kan zijn dat er bewegingsverlies ontstaan is ter hoogte van het middenrif, rug, nek of maag waardoor de refluxklachten in stand worden gehouden. Vaak zien we dat 1 à 2 behandelingen de klachten al doen verminderen.

We vinden het sowieso raadzaam om na de geboorte van een kind eens langs te komen voor een algehele check-up om te zien of alles goed beweegt en of er bijvoorbeeld geen voorkeurshoudingen zijn. Gelukkig zien we dat steeds meer ouders preventief naar de osteopaat gaan met hun baby.

 

Ervaringen van ouders

“Mijn zoontje had sinds de geboorte last van een voorkeurshouding en refluxklachten. Al na een week is hij door Niels behandeld. Ik was er eerlijk gezegd niet zo zeker van of het zou helpen en vond het een beetje eng om zo’n kleine jonge baby te laten behandelen, maar dat was helemaal niet nodig. Niels heeft heel veel ervaring en dat merk je. Hij luisterde goed naar mijn verhaal en stelde me gerust. De behandeling was heel erg zacht en subtiel, en al na het eerste consult zagen we verbetering van de klachten! Uiteindelijk zijn we maar 3 keer geweest, en mijn zoontje voelde zich aanzienlijk beter. Hij sliep langer door en de refluxklachten verdwenen helemaal! Ik ben ontzettend blij dat je ons hebt geholpen, Niels!”

Lees meer ervaringen op Google Reviews.

 

Maak hier een afspraak om van je klachten af te komen bij één van onze specialisten

Reageer op dit artikel

Name*

Website

Reactie