Skip links

Nekhernia

Nekhernia

Wanneer je last hebt van een nekhernia kun je een breed scala aan klachten en symptomen ervaren, variërend in intensiteit en impact. In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 3000 tot 3500 nieuwe gevallen bekend van een nekhernia. Wanneer jij één van deze ongelukkigen bent, weet je als geen ander hoe de complexe pijn aanvoelt die hierbij kan optreden en tegen welke beperkingen in het dagelijkse leven je allemaal aanloopt.

Een nekhernia, medisch ook wel bekend als cervicale hernia of cervicale discushernia, is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de nek beschadigd raakt en uitpuilt. De pijn die je hierdoor ervaart kan dof en aanhoudend of juist scherp en stekend zijn en in sommige gevallen zelfs uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals je schouders, armen en handen.

We begrijpen goed dat het onprettige scala aan fysieke en mentale sensaties die een nekhernia met zich meebrengt als een donkere wolk boven je dag hangen. Door de pijn en verminderde mobiliteit van je nek kunnen simpele, alledaagse activiteiten zoals opzij kijken, autorijden, lezen, werken en het uitvoeren van huishoudelijke taken ineens een enorme uitdaging worden. De pijnscheut die je voelde toen je achterom keek om van baan te wisselen tijdens het autorijden, staat je waarschijnlijk nog vers in het geheugen. Of wellicht voel je dagelijks die doffe pijn en het stijve gevoel in je nek wanneer je op werk weer achter de computer plaatsneemt. Zelfs slapen, een anders zo ontspannende activiteit, is een ware beproeving geworden doordat je constant op zoek bent naar een positie die de minste pijn oplevert.

De vrijheid die je normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwde, lijkt verder weg dan ooit. De pijn in je nek kan een negatieve invloed hebben op alle aspecten van je leven, van fysiek tot mentaal vlak, thuis, op het werk en tijdens sociale gelegenheden. Toch gloort er hoop voor je.

Conservatieve behandelingen, zoals rust, fysiotherapie, medicatie en andere niet-chirurgische benaderingen, hebben vaak positieve resultaten bij het verminderen van pijn, het herstellen van bewegingsvrijheid en het verbeteren van de algehele levenskwaliteit. Een consult bij een osteopaat kan fysieke symptomen bij nekhernia’s niet alleen verlichten of zelfs volledig verminderen, maar kan tevens bijdragen aan een dieper begrip van de levensstijlfactoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan ervan. Met behulp van passende behandelingen, specifieke oefeningen en eventueel medicatie voor pijnbestrijding, kunnen nekhernia-klachten in de meeste gevallen gelukkig effectief worden aangepakt. Ook jij kunt in de meeste gevallen na een reeks effectieve behandelingen je dagelijkse activiteiten weer zonder ongemak hervatten.

Omdat je het liefst vandaag nog van je klachten af bent, raden we je bij nekhernia-klachten aan een afspraak te maken bij één van onze specialisten bij het Inner Mind Center. Middels een persoonlijke benadering waarin we jou als patiënt centraal stellen, stellen we een effectief behandelplan op om jou zo snel mogelijk weer van je klachten af te helpen.

3 miljoen Nederlanders ervaren op dit moment nekklachten!

Samen met jou hebben 7 op de 10 Nederlanders op enig moment in hun leven te maken gehad met nekklachten. Op dit moment wordt bijna 20% van de bevolking geconfronteerd met pijn in de nek. Dat zijn meer dan 3 miljoen mensen! Nekklachten blijven, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen beperkt tot ouderen. Veel jongeren tussen de 18 en 34 jaar blijken namelijk regelmatig ongemak in de nek te ervaren.

Een deel van deze klachten kan worden geclassificeerd als lichte of kortdurende klachten die vaak vanzelf verbeteren met eenvoudige zelfzorgmaatregelen zoals rust, beweging en warmte- of koudebehandelingen.

Wat betreft chronische nekklachten, wordt aangenomen dat ongeveer 10% tot 15% van de mensen te maken heeft met klachten die langer dan drie maanden aanhouden. Deze klachten kunnen een meer complexe oorzaak hebben en kunnen een grotere impact hebben op de dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit van individuen. Chronische nekklachten vereisen vaak gerichte medische aandacht en een multidisciplinaire aanpak voor behandeling.

Wat zijn de risicofactoren voor het ontstaan van een nekhernia?
Vaak denken we bij het ontstaan van een (nek)hernia aan trauma of een ongeval. Deze gevallen komen ook absoluut voor, maar er zijn daarnaast nog verschillende andere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan deze pijnlijke aandoening. Denk hierbij aan zware lichamelijke belasting, een slechte houding of eerdere rug- of nekproblemen. Het risico op het ontwikkelen van een nekhernia neemt daarbij over het algemeen toe met een hogere leeftijd en een ongezonde levensstijl.

Hoe kunnen nekhernia-klachten worden voorkomen?
Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om het risico op het ontwikkelen van nekhernia-klachten te verminderen. Net als bij veel klachten aan het bewegingsapparaat is er met het hebben van een goede houding en een ergonomisch ingerichte werkplek al veel te winnen. Zorg daarnaast voor regelmatige lichaamsbeweging, waaronder gerichte nekoefeningen die de spieren rond de nek versterken en de flexibiliteit bevorderen.

Een gezond gezicht, regelmatige pauzes, een gezonde levensstijl, stressbeheersing, het vermijden van langdurige spanning en een juiste slaaphouding zijn andere factoren die nekhernia-klachten helpen voorkomen.

Osteopathie behandeling bij een nekhernia
Welke symptomen komen bij jou voor?
 • Nekpijn: Doffe, scherpe of stekende pijn in de nek is een van de meest voorkomende klachten bij een nekhernia. De pijn kan zich concentreren in het herniagebied en zich mogelijk uitbreiden naar de schouders, armen en handen. 
 • Uitstralende pijn: Een kenmerkend symptoom van een nekhernia is uitstralende pijn. Deze pijn kan langs de zenuwbanen lopen en zich manifesteren als tintelingen, gevoelloosheid of pijn in de schouders, armen, handen en vingers. 
 • Schouderpijn: De pijn kan zich concentreren in de schouders en bovenarmen, waardoor bewegingen van de armen beperkt worden. Dit kan de dagelijkse activiteiten en het uitvoeren van taken bemoeilijken. 
 • Hoofdpijn: Sommige mensen ervaren hoofdpijn als gevolg van de nekhernia. Dit kan vooral voorkomen in het achterhoofdgebied en kan gepaard gaan met stijfheid in de nek. 
 • Beperkte beweging: Stijfheid en pijn in de nek kunnen de beweging van het hoofd en de nek beperken. Draaien, buigen en zelfs rechtop staan kunnen moeilijkheden veroorzaken. 
 • Spierzwakte: De druk op de zenuwen kan leiden tot spierzwakte in de armen, schouders en handen. Dit kan van invloed zijn op gripkracht en alledaagse taken zoals tillen of vasthouden. 
 • Tintelingen en gevoelloosheid: Tintelingen of een gevoelloos gevoel in de armen, schouders, handen en vingers kunnen optreden als gevolg van zenuwcompressie. 
 • Verergering bij beweging: De klachten kunnen verergeren bij specifieke bewegingen of activiteiten die de nekwervelkolom belasten, zoals het draaien van het hoofd of tillen van voorwerpen. 
 • Slaapstoornissen: De pijn en ongemak kunnen de slaap verstoren, waardoor slapeloosheid en vermoeidheid ontstaan. 

Het is belangrijk op te merken dat de klachten en symptomen van een nekhernia van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen kunnen mildere symptomen ervaren, terwijl anderen ernstige pijn en beperkingen kunnen hebben. Een grondige medische evaluatie kan helpen om een nauwkeurige diagnose te stellen en de juiste behandelingsopties te verkennen.

De meer ernstige of langdurige klachten bij een nekhernia

De klachten die optreden bij een nekhernia kunnen variëren in ernst en de specifieke locatie van de hernia. Hieronder staan de klachten beschreven die vaak worden geassocieerd met zowel milde als chronische nekhernia.

Milde nekhernia-klachten

 • Nekpijn: Milde pijn in de nek is vaak een van de eerste symptomen. De pijn kan variëren van een zeurende ongemak tot een scherpe pijn. 
 • Pijn die naar de arm of schouder uitstraalt: Een karakteristiek symptoom van een nekhernia is pijn die vanuit de nek uitstraalt naar de arm of schouder aan dezelfde kant. Dit wordt vaak veroorzaakt door druk op zenuwen. 
 • Tintelingen en gevoelloosheid: Tintelingen, gevoelloosheid of een prikkelend gevoel in de arm, schouder of hand kunnen optreden als gevolg van zenuwcompressie. 
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Door de pijn en de mogelijke druk op de zenuwen kan de bewegingsvrijheid van de nek verminderd zijn.

Chronische nekhernia-klachten

 • Aanhoudende nekpijn: Bij chronische nekhernia kunnen de nekpijn en het ongemak langer aanhouden en soms verergeren. 
 • Uitstralende pijn: De pijn die vanuit de nek naar de arm en schouder uitstraalt, kan blijvend zijn en kan zelfs leiden tot verminderde kracht en coördinatie in de aangetaste arm. 
 • Spierzwakte: De druk op de zenuwen kan leiden tot spierzwakte in de arm, schouder en hand. 
 • Beperkte mobiliteit: Chronische nekhernia kan leiden tot blijvende beperkingen in de bewegingsvrijheid van de nek en het hoofd.
 • Houdingsveranderingen: Mensen met chronische nekhernia kunnen onbewust hun houding aanpassen om de pijn te verminderen, wat kan leiden tot ongemak in andere delen van het lichaam. 
 • Slaapproblemen: De pijn en ongemak kunnen het moeilijk maken om een comfortabele slaaphouding te vinden, wat leidt tot slaapproblemen.
Hoe kunnen nerkartrose-klachten worden voorkomen?

Het voorkomen van nekartrose-klachten kan een combinatie zijn van gezonde levensstijlkeuzes en het verminderen van risicofactoren. Hoewel volledige preventie misschien niet mogelijk is, kunnen stappen als regelmatige lichaamsbeweging, het doen van oefeningen, het aannemen van de juiste houding, een ergonomisch ingerichte werkplek, voldoende rust en het verminderen van het gebruik van mobiele telefoons een positief effect hebben op het voorkomen van nekartrose.

 • Beweging en oefening: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van sterke spieren, gewrichtsstabiliteit en flexibiliteit. Kies voor activiteiten die de nekspieren versterken en de bewegingsvrijheid bevorderen. 
 • Juiste houding: Let op je houding, vooral tijdens zitten, staan en tillen. Gebruik ergonomische principes om overmatige spanning op de nek te vermijden. 
 • Ergonomische werkplek: Als je veel tijd achter een computer doorbrengt, zorg dan voor een ergonomisch correcte werkplek met een goede stoel, juiste monitorhoogte en toetsenbordpositie. 
 • Technologiegebruik: Houd je telefoon of tablet op ooghoogte om nekbelasting te verminderen tijdens het gebruik. 
 • Gewichtsbeheersing: Een gezond gewicht behouden vermindert de druk op de nekgewrichten en vermindert het risico op overmatige slijtage. Rug- en 
 • Nekspieroefeningen: Versterk de spieren rondom de nek en rug met specifieke oefeningen om de ondersteuning van de gewrichten te verbeteren. Voeding: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen, zoals antioxidanten en omega-3 vetzuren, kan bijdragen aan gezonde gewrichten. 
 • Stressmanagement: Stress kan spierspanning veroorzaken. Zoek manieren om stress te beheren, zoals meditatie, yoga of ontspanningsoefeningen. 
 • Rust en slaap: Zorg voor voldoende rust en slaap om het herstel van spieren en gewrichten te bevorderen. 
 • Regelmatige controles: Regelmatige bezoeken aan een zorgverlener kunnen helpen bij het detecteren van vroege tekenen van nerkartrose en het nemen van preventieve maatregelen.

Hoewel deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op nerkartrose-klachten, is het belangrijk om te onthouden dat individuele factoren zoals genetica en leeftijd ook een rol spelen. Als je symptomen ervaart of je zorgen maakt over nekartrose, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een professionele beoordeling en passende begeleiding.

Osteopathie behandeling bij een nekhernia
Hoe jouw leven eruit ziet zonder nekhernia

Het herstel van een nekhernia vraagt vaak om toewijding, geduld en een multidisciplinaire aanpak. Wanneer jij je daar samen met ons voor inzet, dan wandel je een pijnvrij leven tegemoet. De klachten die er nu nog voor zorgen dat je alledaagse handelingen nu nog met de grootst mogelijke moeite en met een van pijn vertrokken gezicht uitvoert, zijn dan verleden tijd. Ben jij er klaar voor om die stap te nemen?

Pijnvrij zijn
Het gevoel van pijnvrij zijn na het succesvol herstellen van een nekhernia is als een bevrijding van de last die je eerder hebt gedragen. Het is een emotioneel en fysiek moment van opluchting en blijdschap. Je voelt verlichting, vrijheid van beperkingen en je zit vol met nieuwe energie.

Vrij zijn van pijn opent deuren naar nieuwe mogelijkheden en ervaringen die je eerder hebt moeten missen vanwege je klachten.

Weer aan het werk
Na een succesvol herstel van een nekhernia, kan de terugkeer naar werk een belangrijke mijlpaal zijn die zowel fysieke als mentale voordelen met zich meebrengt. Het is vaak raadzaam om geleidelijk weer aan het werk te gaan, vooral als je een baan hebt die fysiek inspannend is. Begin met aangepaste taken en werkuren om je lichaam de kans te geven om te wennen aan de belasting.

Nu je na je volledige herstel weer aan de slag kunt, neemt je zelfvertrouwen toe en vermindert je stress. Aanwezig zijn op de werkvloer biedt daarnaast de mogelijkheid om sociale contacten met collega’s te herstellen.

Hoewel de terugkeer naar werk na het herstel van een nekhernia een positieve stap is, is het belangrijk om je herstel te blijven volgen en jezelf niet te overbelasten. Luister naar je lichaam en communiceer met je werkgever over eventuele aanpassingen die nodig zijn om je re-integratie soepel te laten verlopen. Het herwinnen van je professionele leven na een nekhernia kan je vreugde, voldoening en een hernieuwd gevoel van eigenwaarde brengen.

Mentaal welzijn
Het verlichten van fysieke symptomen kan een positieve invloed hebben op je emotionele welzijn en stemming. Met de pijn verdwijnt ook die donkere wolk die elke ochtend boven je dag hangt. Na een goede nachtrust blaak je ‘s ochtends weer van de energie en voelt het alsof je de wereld aan kunt. Het weer kunnen uitvoeren van je werk en de huishoudelijke taken geeft je weer zelfvertrouwen. Je voelt je niet meer afhankelijk en je ontvangt waardering. Je voelt je weer mens!

Gebruik onze tips en adviezen in tussentijd

Een holistische aanpak die lichamelijke oefeningen, voedingsadviezen en leefstijladvies omvat, kan zeer effectief zijn om sneller van nekklachten af te komen en te voorkomen dat ze terugkeren. Hieronder vind je enkele richtlijnen die kunnen helpen. We raden je wel aan om hierin begeleid te worden door een specialist.

1. Leefstijladvies:

 • Gewichtsbeheersing: Behoud een gezond gewicht om extra druk op de nek en tussenwervelschijven te verminderen.
 • Veilige tiltechnieken: Gebruik de juiste tiltechnieken om overbelasting van de nek en wervelkolom te voorkomen. Buig je knieën en gebruik je benen in plaats van je rug om te tillen. 
 • Pauzes nemen: Als je lange periodes achter elkaar zit, sta dan regelmatig op om te bewegen en je nek en schouders te strekken. 
 • Gezonde levensstijl: Eet een uitgebalanceerd dieet, hydrateer voldoende en vermijd roken. Een gezonde levensstijl kan de algemene gezondheid van je wervelkolom ondersteunen. 
 • Stressbeheersing: Oefen stressmanagementtechnieken, zoals meditatie en diepe ademhaling, om spanning in de nekspieren te verminderen. 
 • Slaaphouding: Slaap op een comfortabel kussen en kies een slaaphouding die de nek en wervelkolom in een neutrale positie houdt. 
 • Vermijd langdurige spanning: Voorkom langdurige spanning van de nekspieren door overmatig gebruik van computers, laptops en smartphones te verminderen.

2. Voedingsadviezen:
Hoewel er geen specifieke voedingsmiddelen zijn die een nekhernia kunnen genezen, zijn er enkele voedingsrichtlijnen die kunnen bijdragen aan het bevorderen van de algehele gezondheid van je nek en wervelkolom.

 • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen kunnen gunstig zijn. Denk aan verse groenten (spinazie, boerenkool, broccoli), fruit (bessen, sinaasappels), noten (walnoten, amandelen), en vette vis (zalm, makreel) rijk aan omega-3 vetzuren. 
 • Voldoende hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Hydratatie is belangrijk voor de gezondheid van je tussenwervelschijven en gewrichten. 
 • Calcium- en vitamine D-rijke voedingsmiddelen: Calcium en vitamine D zijn essentieel voor sterke botten en kunnen helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de wervelkolom. Zuivelproducten, groene bladgroenten, en vette vis zijn goede bronnen van deze voedingsstoffen. 
 • Voedingsmiddelen met magnesium: Magnesium speelt een rol bij spierontspanning en kan helpen om spierspanning te verminderen. Noten, zaden, volle granen en bladgroenten zijn rijk aan magnesium. 
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen: Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw en herstel. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, mager vlees, eieren en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en linzen. 
 • Antioxidantrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten kunnen helpen om cellulaire schade te verminderen. Denk aan bessen, groene thee, kleurrijke groenten en fruit. 
 • Beperk bewerkte voedingsmiddelen: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen, omdat deze ontstekingen kunnen bevorderen. 
 • Matiging en evenwicht: Houd je dieet in balans met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Onthoud dat voeding slechts een onderdeel is van een holistische benadering van gezondheid, en dat een gezonde levensstijl, regelmatige beweging, voldoende rust en stressmanagement ook belangrijk zijn voor het behoud van de algehele gezondheid van je nek en wervelkolom. Raadpleeg altijd een medisch professional voordat je significante veranderingen in je dieet aanbrengt, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.
3. Lichamelijke oefeningen:

 • Beweging en oefening: Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder gerichte nekoefeningen, kan de spieren rond de nek versterken en de flexibiliteit bevorderen. Yoga en stretching kunnen ook helpen om spanning te verminderen.

4. Preventieve maatregelen:

 • Houding en ergonomie: Zorg voor een goede houding, vooral tijdens langdurig zitten of werken achter een computer. Zorg ervoor dat je bureaustoel, computerscherm en werkplek ergonomisch zijn aangepast om overbelasting van de nek te voorkomen.
 • Regelmatige controle: Regelmatige bezoeken aan een gezondheidsspecialist, zoals een fysiotherapeut of osteopaat, kunnen helpen om eventuele vroegtijdige tekenen van nekproblemen te identificeren en aan te pakken.
× Chat met ons