Skip links

Retraite in Thailand

Retraite in Thailand

Welkom! Wat leuk dat je interesse heeft in onze retraite naar Thailand. Het beloven tien mooie, leerzame en bijzondere dagen te worden en je zult zeker met veel nieuwe inzichten weer vertrekken. We zullen veel en intensief trainen, maar er zal ook goed voor je gezorgd worden. Hieronder kunt je alles lezen over de retraite en wat je precies kunt verwachten.

We hopen je te zien in januari/februari 2023!

Het Inner Mind Center heeft gedurende de afgelopen jaren een bijzondere samenwerking opgebouwd met de monniken in het noorden van Thailand die ons alles leren over meditatie en mindfulness. Tijdens deze retraite word je ondergedompeld in een bad van mindfulness. Het klooster waar we je mee naartoe nemen zal een diepe indruk op je achterlaten. Het is daarom een kans die niet zovaak voorbij komt.

Wanneer?

De retraite gaat van start op 31 januari en eindigt op 8 of 9 februari 2023. We zullen met zijn allen verzamelen in Chiang Mai op de 30e. Het is niet noodzakelijk om gezamenlijk naar Thailand te reizen dus voel je vrij om een aantal dagen eerder aan te komen om alvast te kunnen genieten van het land.

Informatiebijeenkomst

Voordat de retraite plaatsvindt, zullen we eerst een informatiebijeenkomst organiseren om je te voorzien van alle praktische details.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op donderdag 24 november vanaf 19:00 uur.

Wat kan ik verwachten?

Het doel van de retraite is om een langere periode intensief te mediteren. Daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning en lekkere maaltijden.

De retraite zal worden begeleid door meditatieleraar Niels de Stürler Boekwijt. Hij wordt al sinds 2010 persoonlijk getraind door Thaise boeddhistische monniken in het noorden van Thailand. Niels was in 2020 een jaar monnik en weet als geen ander hoe het is om op het hoogste niveau mee te trainen. Tijdens de retraite leert u authentieke meditatietechnieken zoals die in Thailand beoefend worden en u zult ook persoonlijk worden begeleid door de andere boeddhistische monniken.

Retraite Thailand monniken
Over de retraite

Lees hier meer over de retraite zelf en de ervaringen van anderen!

De tempel

Veel toeristen die rondtrekken door Thailand willen graag een retraite ervaren. Er zijn veel internationale tempels te vinden waar buitenlanders een week of langer de rust kunnen opzoeken. De tempels worden vaak druk bezocht en het is een goede manier om met meditatie in aanraking te komen. Om de meer authentieke en bijzondere tempels te vinden, moet je bekend zijn in het land en contact hebben met de locals. Niels de Stürler Boekwijt heeft door de jaren heen één van de bijzonderste tempels gevonden en heeft een bijzondere band opgebouwd met de monniken die daar leven.

De tempel waar wij zullen trainen, ligt in Lampang, in het noorden van Thailand, vlakbij de bekende stad Chiang Mai. De tempel brengt een helende en transformerende energie met zich mee en ligt diep verborgen in het platteland waar weinig tot geen toeristen te vinden zijn. In deze authentieke tempel zal onze bijzondere vipassana-retraite plaatsvinden. U slaapt in een klein primitief huisje met daarin een slaapkamer en douche. De ecologische tempel wordt voorzien van stroom door zonne-energie en is omgeven door mangobomen die in de zomer een overvloed aan mango’s geven. Overdag staat u vroeg op en vinden de meditatietrainingen en lezingen plaats in de centrale hal.

Inner Mind Center - Kaart Thailand
Provincie Lampang
Eten

De overheerlijke Thaise lokale maaltijden worden verzorgd door de tempelbewoners en buurtbewoners die zich inzetten voor de tempel. U eet overwegend Thaise vegetarische maaltijden en u beslist zelf of u één, twee of drie maaltijden op een dag eet. Om zoveel mogelijk te kunnen halen uit de meditatiesessies raden wij aan om niet meer dan één of twee keer per dag te eten. Het effect daarvan kunt u zelf ervaren tijdens de retraite.

Leefgewoontes binnen de tempel

In Thailand komen we in aanraking met een andere cultuur en daarom is het fijn om alvast meer te weten over de leefgewoontes binnen de tempel.

Groeten: Thaise mensen geven elkaar geen hand maar brengen de handen samen voor de borst en buigen voorover. Bij het groeten van een monnik brengen we de handen samen voor het hoofd, i.p.v. voor de borst, ter uiting van respect.

Retraite Thailand tempel

Voeten: In Thailand is het niet erg beleefd om met onze voeten in de richting van een ander te wijzen. Dit geldt met name in de tempels en daarom leggen we onze voeten niet in de richting van de boeddhabeelden of een monnik. De meeste mensen zitten daarom in lotushouding of op hun hurken.

Kleding: In de tempel dragen we witte bedekkende kleding (lange broek of rok).

Vijf algemene boeddhistische leefregels:
 • Niet doden (van mensen of dieren)
 • Niet stelen
 • Niet liegen
 • Geen overspel plegen
 • Geen bedwelmende middelen nemen, zoals alcohol en drugs
Drie leefregels die ons helpen de geest te trainen en te zuiveren:
 • Maaltijden: Probeer je te beperken tot het eten van een of twee maaltijden per dag voor 12:00 ‘s middags (dit is uiteraard geen verplichting).
 • Vermaak: Tijdens onze retraiteperiode proberen we onszelf zo min mogelijk te vermaken. In de komende twee weken proberen we onszelf niet te vermaken door te dansen, te zingen of het luisteren naar muziek en/of andere entertainment. Lezen over boeddhisme of spiritualiteit is uiteraard toegestaan en het schrijven over je eigen innerlijke processen kan zelfs bevorderlijk zijn.
 • Uiterlijk: Buiten onze natuurlijke aandacht voor hygiëne besteden we in de tempel weinig aandacht aan ons uiterlijk. Zo hoeven we geen parfum, sieraden of andere items te gebruiken om onszelf er mooier uit te laten zien.
 • Bedden: In de tempel maken we geen gebruik van luxe of hoge bedden. Uiteraard wordt er gekeken naar een oplossing als iemand rugklachten of andere beperkingen heeft.

Neem de leefregels niet te strikt. De regels zijn ervoor bedoeld om je te helpen en niet om je in een bepaald keurslijf te dwingen.

Kleding en benodigdheden
 • 3-4 sets witte luchtige kleding (bedekkend, lange broek, jurk, etc. T-shirts zijn toegestaan) om binnen de tempel te kunnen dragen.
 • Omslagdoek/dikke trui tegen de kou in de avonden
 • Onderlaken en een 1-persoons dekbedovertrek
 • 1 of 2x een grote en kleine handdoek
 • Wasmiddel voor de kleding
 • Toiletspullen
 • WC-rol en afvalzakje
 • Slippers en normale schoenen
 • (Opwindbare) zaklamp
 • Muggenspray en evt. afterbite
 • Kladblok om notities te maken
Het klimaat

Lamphun heeft een relatief gezien droog klimaat ten opzichte van omringende provincies. In de winterperiode (december/januari) valt er weinig regen en de temperatuur ligt gemiddeld tussen de 17 ’s nachts en 35 graden overdag. Het winterseizoen wordt gekarakteriseerd door droog, zonnig en aangenaam weer. Het warme weer wordt afgewisseld met koele en soms mistige nachten.

Overig
 • In de tempel is er genoeg schoon drinkwater aanwezig.
 • Elke ochtend/middag of avond kunt u douchen in uw eigen hut.
 • In de tempel zijn er zowel toiletten waarbij u kunt zitten of hurken.
Belangrijk
Vaccinaties

Wij raden u de volgende vaccinaties aan:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)
 • Eventueel Rabies
 • Coronavaccinatie/negatieve PCR-test

Meer informatie hierover kun je vinden op: http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/thailand en https://www.ggdhaaglanden.nl/nieuws/check-je-reisvaccinaties/

Reisverzekering

Zorg ervoor dat u een goede reisverzekering heeft als u mee gaat op retraite.

Wereldbankieren

Wij raden u aan om uw bankpassen op wereldbankieren te zetten. Doet u dit niet, dan kunt u uw bankpas in het buitenland niet gebruiken.

Wat verwachten wij van u?

Het maakt niet uit of u net bent begonnen of dat u veel ervaring heeft met meditatie. De retraite zal op uw niveau worden afgestemd. Tijdens de retraiteperiode hebben de meeste mensen het gevoel alsof ze in een warm bad stappen. Tegelijkertijd zult u ook ervaren dat de meditatietrainingen uitdagend kunnen zijn. Het vergt daarom doorzettingsvermogen dat ertoe zal leiden dat de meditaties u tot diepe ontspanning zullen brengen.

Geduld

Probeer tijdens de retraite niet te letten op de tijd. Dit kan soms uitdagend zijn, omdat u nog niet gewend bent aan de meditatietrainingen en het gedisciplineerde leven in de tempel.

Toewijding

Maak voor uzelf duidelijk waarom u besloten heeft om mee te gaan op deze bijzondere reis. Hoe meer toewijding u heeft tijdens de retraite, hoe meer u de vruchten ervan kunt plukken aan het einde van deze mooie periode.

Bereidheid

De bereidheid om te groeien en te ontwikkelen. Zelfontwikkeling is een bewust kiezen voor een hoger groeitempo. Dit betekent dat nieuwe inzichten zullen ontstaan, en daar waar nieuw inzicht ontstaat, zal verandering volgen.

Vriendelijkheid en compassie

Wees vriendelijk naar jezelf en anderen.

Positiviteit

Probeer positief te blijven tijdens de retraite en tijdens de reis zelf. Door mindful met uw gevoelens om te gaan schenk u zichzelf een heel groot cadeau.

De reis

De meeste vluchten vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol naar Bangkok. Daarvandaan gaan er genoeg binnenlandse vluchten naar Chiang Mai, waar we als groep opgehaald worden om met een minivan naar de tempel te gaan.

Duur
10 dagen
Vertrek
31 januari 2023 (start retraite)
Terugkomst
8 of 9 februari 2023 (laatste dag retraite)
Reistijd
+/- 11 uur

* De tickets worden door jullie zelf geboekt. Ik zal in oktober mijn vliegticket boeken en het vluchtnummer doorgeven indien je met mij mee wil vliegen. Uiteraard ben je niet verplicht om met hetzelfde vliegtuig te vliegen.

Vertrekdatum en datum van terugkomst zijn afhankelijk van de door jullie zelf geboekte tickets. Data hierboven zijn datum van start en eind van de retraite.

Aanmelden

De informatiebijeenkomst vindt plaats op donderdag 24 november vanaf 19:00 uur.

Wilt u mee naar Thailand, dan dient u zich voor 7 januari 2023 aan te melden. Wilt u zich na deze datum nog aanmelden? Stuur dan een mail naar info@innermindcenter.com zodat we contact met u kunnen opnemen hierover.

Kosten
Accommodatie, begeleiding en organisatiekosten
€ 1150,- *
Vliegtickets worden door de deelnemers zelf geboekt.
(2 tickets: retour Amsterdam – Bangkok & Bangkok – Chiang Mai)
€ …,-
€ 1150,- * (excl. vliegticket)

* De vroegboekprijs van 1150 euro geldt tot en met 1 december 2022. Daarna is de retraiteprijs 1250 euro.

* Kosten van de vliegtickets zijn afhankelijk van het moment van boeken.

* Aangeraden wordt om een dag eerder aan te komen zodat we allemaal tijdig aanwezig zijn voor het vertrek naar de tempel.

Mogelijke overige kosten die niet inbegrepen zijn:

 • Kosten als gevolg van reisvertraging, coronamaatregelen
 • Overnachtingen, maaltijden, en eventueel uitstapjes buiten de tempel

 

‘Algemene voorwaarden overige diensten’ zijn van toepassing, te vinden op onze website: innermindcenter.com

Hoeveel plaatsen zijn er beschikbaar?

10 mensen kunnen deelnemen aan de retraite.

Wij wensen u een hele fijne en inspirerende reis toe!

Inschrijven

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaand contactformulier. Na inschrijving nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Inschrijfformulier

Wilt u zo vriendelijk zijn om het inschrijfformulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen? Wanneer u zich heeft ingeschreven voor de opleiding gaat u automatisch akkoord met onze algemene voorwaarden zoals beschreven op onze website.

Na inschrijving ontvangt u van ons de digitale factuur. Nadat u de betaling heeft voldaan is de inschrijving definitief.

Niels de Stürler Boekwijt
Essential MRP door Niels de Stürler Boekwijt

Oprichter van het Inner Mind Center. Niels de Stürler Boekwijt is in 2007 afgestudeerd als fysiotherapeut in Leiden. Kort na zijn opleiding wilde hij zijn kennis en vaardigheden uitbreiden en daarom is hij in 2008 begonnen aan de 6-jarige opleiding Osteopathische Geneeskunde…

Lees meer over Niels de Stürler Boekwijt
× Chat met ons