Skip links

Opleiding

Mindfulnessopleiding

De opleiding tot meditatie-/mindfulness trainer bij het Inner Mind Center is een aanrader voor diegenen die enerzijds zichzelf willen ontwikkelen en anderzijds les willen geven. De mindfulness lessen, trainingen en retraites maken deze opleiding uniek in zijn soort. De kennis die tijdens deze opleiding wordt overgedragen, is direct afkomstig van de bron waar meditatie zijn oorsprong kent.

Het Inner Mind Center heeft gedurende de afgelopen jaren een duurzame samenwerking opgebouwd met de monniken in het noorden van Thailand die ons alles leren over meditatie en mindfulness. Voor diegenen die willen leren mediteren en dit over willen dragen aan anderen is dit een opleiding die u zeker zal aanspreken.

Duur opleiding

De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit twee trajecten.

Leren mediteren (zelfontwikkeling)*
Leren begeleiden (certificaat mindfulness)**

* U kunt ervoor kiezen om alleen het eerste traject te volgen.

** Voor het behalen van uw mindfulness certificaat dient u het eerste en het tweede traject te volgen.

Opleidingstraject

Tijdens het opleidingstraject word je individueel begeleid en daarom kun je op ieder moment starten. De opleiding tot mindfulness trainer bestaat uit twee belangrijke trajecten: het eerste traject ‘leren mediteren’ vormt de basis voor het tweede traject ‘leren begeleiden’.

1e Traject – Leren mediteren

Tijdens het 1e traject heb je de mogelijkheid om 3 keer per week (maandag-, woensdag- en vrijdagochtend) te komen om te mediteren en te studeren. Eens per maand op donderdagochtend komen studenten bij elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren. Probeer zo vaak mogelijk te komen zodat je voldoende progressie boekt en zodat je leraar je kunt begeleiden. Is het voor jou niet mogelijk om met regelmaat langs te komen dan zul je het grootste deel thuis moeten doen. Hoe meer tijd je in het 1e traject investeert hoe makkelijker je door het 2e traject door komt.

Beginner

Tijdens het zelfontwikkelingstraject wordt u aangeleerd om op de juiste manier te mediteren. Tijdens de lessen gaat het vooral om de directe ervaringsoverdracht. Hiermee wordt bedoeld dat u als leerling, tijdens de trainingen met de leraar, in het hier en nu, tot diepere inzichten komt. Door deze bijzondere aanpak zal de opleiding inspirerend, verrijkend, transformerend en tegelijkertijd ook zwaar en uitdagend zijn. Tevens krijgt de student syllabi aangereikt die hij dient te bestuderen. Er zullen voldoende lessen in grondslagen van de boeddhistische filosofie, wetenschap en mindfulness gegeven worden. Het eerste deel wordt afgesloten met de weekendretraite.

Intermediate

De intensiteit wordt gedurende het tweede onderdeel verhoogd om een optimaal effect te bereiken. Tijdens de intensieve trainingen wordt u zowel in groepsverband als individueel begeleid en krijgt u opdrachten mee om de trainingen thuis voort te zetten. Op deze manier wordt de mindfulness onderdeel van uw dagelijks leven.

Advanced

Tijdens het derde deel staan de retraites centraal. Tijdens de retraites worden niet alleen intensieve meditatie- en mindfulnesstrainingen gegeven, maar krijgt u ook lichamelijke oefeningen en groepsoefeningen om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen en te transformeren. De intensieve retraite is gebaseerd op de meditatietrainingen zoals deze worden beoefend in de tempels van Thailand. Ook bestaat de mogelijkheid om met de groep af te reizen naar Thailand om daar de 7-daagse retraite te ervaren. De traditionele trainingen binnen deze bijzondere tempel laten een diepe indruk achter op de deelnemers en we zien vaak dat iemands leven op een positieve wijze verandert.

* Tijdens het 1e en 2e traject is het belangrijk dat je minstens twee retraites hebt gevolgd. Deze kun je bij ons volgen of ergens anders.

2e Traject – Leren begeleiden

Tijdens het tweede traject leert u hoe u meditatiebegeleiding kunt geven aan anderen. Tijdens deze cursus krijgt u verscheidene meditatietechnieken aangeleerd en leert u hoe u deze kunt toepassen in de praktijk. Tot slot geeft u zelf meditatietrainingen waarbij de deelnemers feedback geven op uw begeleiding. We verwachten dat je een groep kunt begeleiden en meerdere meditatietechnieken kunt overdragen. Het laatste traject zal worden afgesloten met een aantal eindopdrachten.

Certificering

Na het afronden van de twee opleidingstrajecten (‘leren mediteren’ en ‘leren begeleiden’) krijgt de deelnemer een Diploma tot mindfulness trainer. Aan het einde van het traject wordt de student geacht aan de volgende criteria te voldoen:

 • Voldoende aanwezigheid (85%) bij oefen-  en opleidingsdagen;
 • het vaardig zijn in het begeleiden van een groep en het overdragen van belangrijke meditatie technieken;
 • Het inleveren van de eindopdrachten
Voor wie is de opleiding bedoeld
 • 1. Leraren en leraressen van zowel basis- als middelbaar onderwijs;
 • 2. Coaches, personal trainers, loopbaancoaches en therapeuten die meer diepgang willen verkrijgen in hun beroep;
 • 3. Therapeuten die de opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy hebben gevolgd;
 • 4. Diegenen die zich verder willen ontwikkelen op spiritueel gebied;
 • 5. Diegenen die aan hun leven een positieve wending willen geven.
Aantal deelnemers

De opleiding zal enkel van start gaan bij minimaal 5 deelnemers met een maximum van 15.

Kosten opleiding

De kosten per opleidingsjaar zijn €1850,-

Studentenkorting: bij het vertonen van een geldige studentenkaart, ontvangt u 25% korting.

* Gespreid betalen in twee of vier termijnen is mogelijk. Hiervoor wordt resp. €50,- of €100,- administratiekosten gerekend.

Benodigdheden
 • Meditatiekussen en -mat
 • Klankschaal en toebehoren. Zie hiervoor de winkel
 • Studieboeken (literatuurlijst wordt toegestuurd)
Opleidingsdagen

Onze opleidingsdagen zijn op iedere maandag, woensdag en vrijdag. De student wordt minimaal 4 keer per maand verwacht en is vrij om vaker te komen.

Studiebelasting

De thuisoefening is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er wordt verwacht dat iedere student drie keer in de week 1,5 uur oefent en tijdens de overige dagen 0,5 uur per dag. Met onze interval meditatieprogramma’s zullen de deelnemers op sommige weken intensiever hun thuisoefeningen uitvoeren.

Intakegesprek

Twijfel je nog of heb je persoonlijke vragen over de opleiding dan is het mogelijk om vrijblijvend een intakegesprek aan te gaan. Heeft u interesse in een intakegesprek dan kunt mailen naar info@innermindcenter.com

Inschrijven

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaand contactformulier. Na inschrijving nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Inschrijfformulier

Wilt u zo vriendelijk zijn om het inschrijfformulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen? Wanneer u zich heeft ingeschreven voor de opleiding gaat u automatisch akkoord met onze algemene voorwaarden zoals beschreven op onze website innermindinstitute.org

Na inschrijving ontvangt u binnen twee werkdagen via e-mail een medisch intakeformulier. Tevens kunt u betalen na het ontvangen van de digitale factuur. Nadat u de betaling heeft voldaan is de inschrijving definitief.

Niels de Stürler Boekwijt
Inner Mind Training door Niels de Stürler Boekwijt

Oprichter van het Inner Mind Center. Niels de Stürler Boekwijt is in 2007 afgestudeerd als fysiotherapeut in Leiden. Kort na zijn opleiding wilde hij zijn kennis en vaardigheden uitbreiden en daarom is hij in 2008 begonnen aan de 6-jarige opleiding Osteopathische Geneeskunde…

Lees meer over Niels de Stürler Boekwijt
× Chat met ons