Skip links

Jouw behandeling bij het IMC

Jouw behandeling bij het Inner Mind Center

Osteopathie is een geneeswijze die uitgaat van de veronderstelling dat de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Osteopaten zijn in staat om dergelijke weefsels met hun handen op te sporen en door middel van speciale technieken weer beweeglijker te maken.

Osteopathie is een manuele (met de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe worden de volgende weefsels manueel onderzocht op bewegingsverlies:

  • het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren);
  • het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en
  • het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie).

Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De 3 genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

Hoe behandelen wij jouw klachten?

Stap 1 – Intakegesprek
Wanneer je je aanmeldt voor het behandelen van jouw klacht proberen we eerst een helder beeld te krijgen van jouw klacht(en) en hulpvraag. Dit doen we door het invullen van een vragenlijst en een intakegesprek met de behandelend therapeut, ook wel een anamnese genoemd.

Stap 2 – Uitgebreid osteopatisch lichamelijk onderzoek
Na de intake gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. In tegenstelling tot een fysiotherapeut kijken we hiervoor niet alleen naar de locatie waar de klachten zich manifesteren. Een osteopaat bekijkt tijdens het onderzoek juist hoe iedere structuur (wervelkolom, gewrichten, organen en schedel) beweegt. Daar waar het niet goed beweegt kan leiden tot pijn en disfunctioneren van het desbetreffende gebied.

Stap 3 – De behandeling
De behandelend therapeut zal door middel van manuele technieken het bewegingsverlies (disfuncties) behandelen. Hierdoor zul je alles weer kunnen bewegen zoals het zou moeten. Door de behandeling kan de pijn verdwijnen of verminderen.

Stap 4 – Complexe klachten
Bij complexe klachten maken we een behandelprogramma waarbij je vaak door maximaal 2 a 3 specialisten wordt geholpen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van osteopathie en revalidatietraining of osteopathie en gesprekstherapie.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om van mijn klachten af te komen?

De meeste patiënten zijn tussen de 3 à 5 behandelingen van hun klachten af. De behandelingen zijn doorgaans verspreid over drie tot vijf maanden. Je komt dus niet iedere week voor een behandeling.

Hoe zorgen we ervoor dat je klachten niet steeds terugkomen?

Preventieve behandelingen zijn nuttig, zo niet noodzakelijk. Net zoals bij de tandarts kom je na een half jaar terug nadat je klachtenvrij bent. We kijken nog een keer naar de disfunctionele patronen in je lichaam die we voorheen hebben gevonden en onderzoeken of deze nog afwezig zijn. Meestal zien we dat bepaalde patronen net wat terug zijn gekomen en kunnen dit goed behandelen waardoor terugkerende klachten worden voorkomen.

Wat als we jouw klachten niet kunnen verhelpen?

Wanneer elleboogklachten aanhouden en niet adequaat reageren op lichamelijke oefeningen, voedingsadviezen en leefstijlveranderingen, is het essentieel om de persoon door te verwijzen naar een huisarts of andere therapeut/specialist voor verder onderzoek en behandeling. Dit kan belangrijk zijn om ernstige aandoeningen uit te sluiten, een nauwkeurige diagnose te stellen en een meer gespecialiseerde behandeling te krijgen. Hier zijn enkele redenen waarom doorverwijzing noodzakelijk kan zijn:

1. Doorverwijzing: Een huisarts kan een grondige beoordeling van de gezondheidstoestand van de persoon uitvoeren, een gedetailleerde medische geschiedenis opnemen en lichamelijk onderzoek uitvoeren om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten die de rugklachten kunnen veroorzaken.

2. Nader onderzoek: Als de huisarts vermoedt dat er sprake is van een specifieke aandoening, kan hij of zij beeldvormende tests, zoals röntgenfoto’s, MRI-scans of CT-scans, aanvragen om de structuur van de wervelkolom te onderzoeken en eventuele afwijkingen te identificeren.

3. Verwijzing naar een specialist: Afhankelijk van de bevindingen kan de huisarts doorverwijzen naar een specialist, zoals een orthopedisch chirurg, neuroloog, reumatoloog of een andere specialist die gespecialiseerd is in rugklachten.

Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren en niet te aarzelen om professionele hulp te zoeken als de elleboogklachten aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen. Vroegtijdige interventie en een juiste diagnose zijn cruciaal om de beste resultaten te bereiken en eventuele ernstige complicaties te voorkomen. Nadat we je hebben onderzocht kunnen wij vrij snel aangeven of je wel of niet door ons geholpen kunt worden. Mocht je bij ons aan het verkeerde adres zijn dan verwijzen we je door naar een huisarts of andere specialist zodat je altijd de beste zorg krijgt.

Kosten van een behandeling

€110,00

* De kosten van een behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekering bij een aanvullende zorgverzekering.

** Voor behandelingen bij Niels gelden andere tarieven

Hoe maak je een afspraak

Je kunt gemakkelijk en snel een afspraak maken via ons digitale agenda. Liever bellen? Dat kan ook! Je kunt ons bereiken op 06-22706607 op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Praktische informatie

Voor vragen kun je contact opnemen via info@innermindcenter.com of telefonisch via 06-22706607.

Je kunt bij ons terecht voor een consult of behandeling in

Inner Mind Center – Den Haag
President Kennedylaan 19
2517 JK Den Haag

Inner Mind Center – Oegstgeest
Rhijngeesterstraatweg 40-D
2341 BV Oegstgeest
(regio Leiden)

× Chat met ons