Osteopathie is een manuele (met de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe worden de volgende weefsels manueel onderzocht op bewegingsverlies:
- het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren);
- het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en
- het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie).
Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De 3 genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.
De meeste patiënten zijn tussen de 3 à 5 behandelingen van hun klachten af. De behandelingen zijn doorgaans verspreid over drie tot vijf maanden. Je komt dus niet iedere week voor een behandeling.
Preventieve behandelingen zijn nuttig, zo niet noodzakelijk. Net zoals bij de tandarts kom je na een half jaar terug nadat je klachtenvrij bent. We kijken nog een keer naar de disfunctionele patronen in je lichaam die we voorheen hebben gevonden en onderzoeken of deze nog afwezig zijn. Meestal zien we dat bepaalde patronen net wat terug zijn gekomen en kunnen dit goed behandelen waardoor terugkerende klachten worden voorkomen.
Wanneer elleboogklachten aanhouden en niet adequaat reageren op lichamelijke oefeningen, voedingsadviezen en leefstijlveranderingen, is het essentieel om de persoon door te verwijzen naar een huisarts of andere therapeut/specialist voor verder onderzoek en behandeling. Dit kan belangrijk zijn om ernstige aandoeningen uit te sluiten, een nauwkeurige diagnose te stellen en een meer gespecialiseerde behandeling te krijgen. Hier zijn enkele redenen waarom doorverwijzing noodzakelijk kan zijn:
1. Doorverwijzing: Een huisarts kan een grondige beoordeling van de gezondheidstoestand van de persoon uitvoeren, een gedetailleerde medische geschiedenis opnemen en lichamelijk onderzoek uitvoeren om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten die de rugklachten kunnen veroorzaken.
2. Nader onderzoek: Als de huisarts vermoedt dat er sprake is van een specifieke aandoening, kan hij of zij beeldvormende tests, zoals röntgenfoto’s, MRI-scans of CT-scans, aanvragen om de structuur van de wervelkolom te onderzoeken en eventuele afwijkingen te identificeren.
3. Verwijzing naar een specialist: Afhankelijk van de bevindingen kan de huisarts doorverwijzen naar een specialist, zoals een orthopedisch chirurg, neuroloog, reumatoloog of een andere specialist die gespecialiseerd is in rugklachten.
Het is belangrijk om naar het lichaam te luisteren en niet te aarzelen om professionele hulp te zoeken als de elleboogklachten aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen. Vroegtijdige interventie en een juiste diagnose zijn cruciaal om de beste resultaten te bereiken en eventuele ernstige complicaties te voorkomen. Nadat we je hebben onderzocht kunnen wij vrij snel aangeven of je wel of niet door ons geholpen kunt worden. Mocht je bij ons aan het verkeerde adres zijn dan verwijzen we je door naar een huisarts of andere specialist zodat je altijd de beste zorg krijgt.
€110,00
* De kosten van een behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekering bij een aanvullende zorgverzekering.
** Voor behandelingen bij Niels gelden andere tarieven
Je kunt gemakkelijk en snel een afspraak maken via ons digitale agenda. Liever bellen? Dat kan ook! Je kunt ons bereiken op 06-22706607 op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.