Je vraagt je nu misschien af hoe je aan een golferselleboog komt. Net zoals dat een tenniselleboog kan voorkomen zonder te tennissen, kan een golferselleboog ontstaan zonder golf te spelen. De klachten van een golferselleboog worden namelijk veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de pols en vingers. Deze klachten kunnen ontstaan door herhaalde bewegingen of overmatige belasting, zoals bij golfen, tuinieren, schilderen, of zelfs bij dagelijkse taken zoals typen. Als je bedenkt welke handelingen jij herhaaldelijk uitvoert, thuis, op het werk of tijdens het sporten, dan heb je nu misschien een idee waardoor de klachten zijn ontstaan.
Symptomen van een golferselleboog zijn onder meer pijn aan de binnenkant van de elleboog die kan uitstralen naar de onderarm en pols. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig. Jij als ervaringsdeskundige weet maar al te goed dat de pijn kan verergeren bij het buigen van de pols of bij het vastpakken van objecten. Alledaagse activiteiten, zoals het vasthouden van je telefoon, schrijven of typen, een kopje koffie van tafel pakken of iets uit je jaszak halen, worden ineens een grote uitdaging.
Naast pijn kan de binnenkant van de elleboog gevoelig zijn bij aanraking, kan er krachtverlies optreden, kan de elleboog en onderarm stijf aanvoelen en kan je last hebben van een tintelend gevoel langs de onderarm die kan uitstralen naar je hand.
Golferselleboogklachten komen vaak voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud en bij mensen die regelmatig activiteiten uitvoeren die de elleboogspieren overbelasten. Het kan van invloed zijn op zowel amateurs als professionele sporters, maar ook op mensen met repetitieve taken in hun werk. Jaarlijks ondervinden vele mensen hinder van een golferselleboog. Hoewel de exacte statistieken variëren, kunnen deze klachten bij ongeveer 3 tot 10 mensen per 1000 voorkomen. Dit komt neer op tienduizenden mensen in Nederland.
Om van golferselleboogklachten af te komen, zijn er verschillende benaderingen mogelijk. Rust, ijs, het vermijden van overbelasting en het geleidelijk aanpassen van activiteiten zijn vaak de eerste stappen. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit. In sommige gevallen kunnen braces of spalken worden gebruikt om de elleboog te ondersteunen en te ontlasten.
Professionele behandeling door een arts, orthopeed of specialist kan ook worden aanbevolen, afhankelijk van de ernst van de klachten. Net als bij een tenniselleboog kan osteopathie ook een effectieve benadering zijn, waarbij de onderliggende oorzaken van de klachten worden aangepakt en een holistische behandeling wordt geboden om herstel te bevorderen.
Het is belangrijk om vroegtijdig professioneel advies in te winnen bij aanhoudende golferselleboog-klachten, omdat dit kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en een effectief herstelproces te starten. We raden je aan om bij klachten door een golferselleboog contact op te nemen met het Inner Mind Center. Een van onze vakkundige osteopaten helpt je graag weer van je klachten af. Samen stellen we een effectief behandelplan op, zodat je zo snel mogelijk je oude leven, zonder pijn en ongemak, weer kunt oppakken.