Skip links

Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding bij uw (pasgeboren) baby

Merk je dat je baby het liefst met zijn of haar hoofdje een bepaalde kant op ligt? Of telkens met het hoofdje dezelfde kant op draait? In dit artikel lees je wanneer er sprake is van voorkeurshouding, hoe je die kunt herkennen, en wat je hieraan zou kunnen doen.

1 op de 5 baby’s heeft een voorkeurshouding. Soms is het heel duidelijk te zien dat een baby een voorkeurshouding heeft, maar soms is de voorkeurshouding minder erg en niet direct zichtbaar voor ouders. Klachten zoals onrust, veel huilen, moeite met drinken kunnen op de voorgrond treden terwijl eigenlijk de voorkeurshouding hiervan de oorzaak is. Goed om dus op de volgende symptomen te letten. Als een baby’s een voorkeurshouding heeft, dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Draait makkelijker naar links dan naar rechts of visa versa
  • Heeft moeite om naar een kant toe te kijken
  • Afgevlakte schedel (plagiocephalie)
  • Ligt in een C-vorm (lateroflexie)
  • Trekt een knie meer op dan de ander
  • Veelvuldig huilen
  • Onrust
  • Moeite met drinken
  • Refluxklachten
  • Slecht slapen
Oorzaken van een voorkeurshouding

Heel vaak zien we dat een voorkeurshouding hoogstvermoedelijk is ontstaan in de baarmoeder. De baby ligt ingepakt met een heel strak vlies in de baarmoeder. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van alle baby’s al een voorkeurshouding naar rechts heeft vanaf de 36ste week. Bij jongens komt dit iets vaker voor dan bij meisjes.
Sommige voorkeurshoudingen worden veroorzaakt de voorkeur van de ouders. Je kind steeds voeden in dezelfde houding bijvoorbeeld kan zorgen dat je baby steeds naar een kant kijkt.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Te vroeg geboren zijn (voor 37 weken)
  • Of je een jongetje of meisje hebt: jongetjes hebben vaker een voorkeurshouding
  • Als de baby zijn/haar heupen niet goed kan spreiden
  • De geboorte, denk hierbij aan een stuitligging
  • Torticollis (aangeboren afwijking, waarbij een van de nekspieren de nek naar een kant toe trekt)
  • Gebroken sleutelbeen ontstaan tijdens de geboorte
  • Afwijking in de rug
  • Craniosynostose (hierbij zijn de schedelnaden te vroeg aan elkaar vastgegroeid).
Hoe helpt osteopathie bij een voorkeurshouding?

In ons osteopathisch onderzoek stellen we vast waardoor de voorkeurshouding in stand wordt gehouden of waardoor deze wordt veroorzaakt. Met zachte osteopathische technieken kunnen we precies die structuren (meestal wervels) weer in beweging brengen waardoor de voorkeurshouding wordt verholpen. De meeste baby’tjes hebben niet meer dan 3 behandelingen nodig om van hun voorkeurshouding af te komen. Als je ziet dat je baby een groot deel van de tijd met zijn hoofdje scheef ligt, één kant op kijkt of alleen maar recht naar voren kijkt, dan kan het zijn dat je baby een voorkeurshouding heeft. Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen zodat we de voorkeurshouding zo snel mogelijk kunnen verhelpen.

Osteopathie versus fysiotherapie bij een voorkeurshouding

Over het algemeen hebben osteopaten minder behandelingen nodig dan een fysiotherapeut om een baby van hun voorkeurshouding te bevrijden. Dit komt door de specifieke osteopathische technieken die worden uitgevoerd. De fysiotherapeut zal in veel gevallen oefentherapie geven, terwijl de osteopaat precies datgeen in het lichaam losmaakt zodat je baby daarna zowel goed naar links als naar rechts kan kijken en draaien. Met fysiotherapie wordt dus niet de oorzaak van het probleem aangepakt.

Preventief onderzoek bij baby’s

Bij pasgeboren baby’s is het verstandig om een algemeen osteopathisch onderzoek uit te laten voeren. We controleren dan of het baby’tje zich in alle vrijheid kan bewegen en uitdrukken. Bij dit soort check ups zien of voelen we regelmatig dat er een voorkeurshouding aanwezig is, terwijl de ouders dit niet door hadden. Je kunt dit simpelweg voorkomen door een keer langs te komen zodat wij er naar kunnen kijken. Is je baby van al zijn/haar klachten af, kom dan gerust nog eens langs over een half jaar om te kijken of alles nog goed gaat.

Wat kun je zelf doen?

Tijdens de eerste drie maanden loopt een baby het meeste risico op een afgeplat of schreefgegroeid hoofdje als gevolg van een voorkeurshouding. Het is daarom van belangrijk om vanaf de geboorte goed op de houding van je baby te letten tijdens het slapen, spelen, voeden en verschonen.

Een aantal tips waar je zelf mee aan de slag kunt
Laat je baby naar links en naar rechts kijken

Probeer je baby naar links en rechts te laten kijken als je met hem speelt. Pasgeboren baby’s vinden gezichten het leukst om naar te kijken. Als ze iets ouder zijn, vinden ze speelgoed dat geluid maakt leuk. Bijvoorbeeld een rammelaar of een knuffeltje met een belletje erin.

Tijdens het voeden

Zorg dat je baby in een licht opgerolde houding wordt gevoed zodat het hoofd niet achterover ligt.
Bij borstvoeding voed je je baby liefst in wisselende houdingen, door de rechter- en linkerborst af te wisselen. Probeer bij flesvoeding het hoofd naar de niet-voorkeurszijde te laten draaien.

Tijdens het dragen

Probeer je baby afwisselend op je arm of schouder te dragen. Wissel daarbij zelf ook van kant. Je hebt vaak zelf ook een voorkeur, dus dit is soms even wennen.
Ook is het goed om je baby af en toe op zijn buik op jouw onderarm te dragen (en dat helpt tegelijk ook bij krampjes). Zo heeft hij geen druk op zijn achterhoofdje. Probeer hierbij ook van arm te wisselen.

Spelen

Zorg voor licht- en geluidsprikkels van verschillende kanten wanneer je baby in de box ligt te spelen. Op die manier zal je kindje zijn hoofdje afwisselend naar alle kanten draaien. Het is erg belangrijk om je baby in de box of op de grond, onder toezicht, ook regelmatig op zijn buikje te spelen leggen. Het advies is om dit minstens 3 keer per dag te doen.

Buikligging is een actievere houding dan rugligging en is daarom goed voor de motorische ontwikkeling van de baby. Leg de armpjes naar voren, zodat hij op de ellebogen kan steunen. Op deze manier kan je baby zijn hoofd gemakkelijker optillen en naar beide kanten kijken. Als dit nog niet lukt, kan je hem met je hand wat steun op de billen geven.

Je mag je baby ook overdag op zijn zij leggen om te spelen. Let er op dat je baby wisselend op zijn linker- en rechterzij ligt. Hij moet dan wel wakker zijn en het is belangrijk dat je er als ouder bij blijft.

Tijdens het verschonen

Ga bij het verzorgen en verschonen zo staan dat je kind naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.

Vergoeding door de zorgverzekering

Heb je een aanvullende verzekering, dan worden onze osteopathische behandelingen vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar. Je kind valt onder dezelfde zorgverzekering als de moeder. Heb jij als moeder dus recht op osteopathie-vergoeding, dan heeft je kind dit ook.

Ervaringen van ouders

“Already after the first treatment we could see a huge change in our son’s body posture. After a couple more treatments, in which Niels treated a blockage in the cervical vertebrae, the preferential posture has totally disappeared. Joachim is now able to move freely to both the left and right and the treatment has made a positive impact on his mood and sleeping behavior. It even feels like our family is now better balanced!”

Lees meer ervaringen op Google Reviews.

× Chat met ons