Skip links

Osteopathie bij huilbaby’s

Osteopathie bij huilbaby’s

Maak je je zorgen omdat je kindje meer huilt dan normaal? Of vraag je je af hoeveel een baby eigenlijk huilt? Lees in dit artikel alles over huilen bij baby’s en hoe osteopathie daarbij kan helpen.

Huilen is voor een baby een van de natuurlijkste manieren om te communiceren met hun omgeving. Als ouder is het fijn als je weet waarom je baby huilt. In de meeste gevallen weten ouders intuïtief wat er aan de hand is en geven ze daardoor de juiste zorg.

Een kind huilt ook op verschillende manieren. Hieraan kun je horen wat je kind nodig heeft, maar in sommige gevallen probeer je als ouder van alles en weet je niet hoe je je kind getroost krijgt. Iedereen weet dat het normaal is dat baby’s huilen. Maar hoe ga je er zo goed mogelijk mee om? Dat is een uitdaging.

Hoe help ik mijn huilende baby?

In het begin probeer je de meest voor de hand liggende dingen om je kind te troosten. Je kijkt of je baby honger heeft, je verschoont je baby, je kijkt of je kindje het niet te koud of te warm heeft, je kunt hem wiegen, een muziekje spelen, etc.

In de loop van de tijd zul je de signalen van je baby steeds beter herkennen en begrijpen wat je baby nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan gebaren, geluidjes van je baby of verschillende soorten huiltjes. Als ze moe zijn dan wrijven ze vaak in in oogjes of zitten ze aan hun oortjes. Een hongerhuil klinkt weer anders dan huilen bij een vieze luier.

Signalen bij de meest voorkomende oorzaken van huilen

Het is goed om te weten welke vragen je jezelf kunt stellen om de oorzaak van het huilen weg te kunnen neme.
De volgende vragen en signalen kunnen hierbij helpen:

  • Heeft mijn baby honger?
    • Signalen: smakgeluiden, zuigen op de handjes, tuiten van lippen.
  • Heeft mijn baby een vuile luier?
    • Signalen: de ene baby huilt sneller bij een vieze luier dan een ander. Controleer met regelmaat je baby’s luier.
  • Zijn het darmkrampjes?
    • Signalen: trappelen met de beentjes, huilen, windjes laten, handjes ballen tot vuisten, rood aanlopen.
  • Is mijn baby moe?
    • Signalen: wrijven in de oogjes, wegkijken, naar de oortjes grijpen, rode oogjes/wenkbrauwen.
  • Is mijn baby ziek?
    • Signalen: geen eetlust en niet willen drinken (zieke kinderen willen vaak nog wel drinken maar niet meer eten), lusteloos, lijkt pijn te hebben, evt. koorts.
  • Heeft mijn baby het te warm of te koud?
    • Signalen: zweten, warm voorhoofd, warm of klam nekje, warme of koude voetjes. Meet je baby’s temperatuur met de thermometer.
  • Krijgt mijn baby tandjes?
    • Signalen: hangerig zijn, rood gezwollen tandvlees, verminderde eetlust, diarree, kwijlen, luieritslag.
  • Ervaart mijn baby ongemak?
    • Signalen: zie kopje hieronder: Wanneer naar de osteopaat?
  • Heeft mijn baby liefde en aandacht nodig?
    • Signalen: dit is moeilijk te zien aan je baby. Door je baby vast te houden en gerust te stellen kom je hier snel genoeg achter.
Verschillende huiltjes

De ene ouder herkent sneller verschillende huiltjes dan de andere ouder. Per baby zullen de verschillende soorten huiltjes verschillen, maar er schijnen ook, volgens de Dunsten-Methode, vijf verschillende huilgeluiden te bestaan waaraan je kunt herkennen wat je baby nodig heeft. Dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd, maar het kan je als ouder wat houvast geven, waardoor je je zekerder voelt.

Intuïtief voelen

Wij raden aan om goed te luisteren naar het huiltje en intuïtief te blijven voelen wat je kind nodig heeft. Daarin zul je patronen herkennen die ervoor zorgen dat je de volgende keer beter weet wat je baby nodig heeft. Hoe rustiger je blijft, hoe beter je in contact blijft met je eigen gevoel en dat van je baby en hoe makkelijker het vaak is.

Aanvoelen wat je baby nodig heeft, is vaak helemaal niet zo moeilijk. Iedere moeder heeft dat in zich, alleen door onzekerheid, stress of spanning wordt het lastig om te blijven voelen. Probeer dan in momenten dat je rust hebt oefeningen te doen die je kalmeren en vertrouw erop dat ook jij precies kunt voelen wat je baby nodig heeft.

Troosten

In veel gevallen wil je baby liefde en warmte voelen. Ze hebben immers 9 maanden warm en veilig in je baarmoeder doorgebracht.

Je kunt je baby tegen je aanhouden en tegen hem praten. In de eerste maanden is het heel gezond om dit heel vaak te doen. Bij darmkrampjes kun je met je baby heen en weer lopen om zo de pijn te laten verminderen.

Wel of niet in slaap laten huilen?

Per generatie en zelfs per jaar zien we dat de ideeën over baby’s huilend laten inslapen sterk verschillen. Twee generaties geleden lieten ouders hun baby’s doorhuilen totdat ze in slaap vielen. Tegenwoordig vinden we dat zielig en pakken we ons kind sneller op om te troosten.

Belangrijk om te weten is dat het niet erg is om je baby 5 tot 10 minuten te laten huilen, maar langer dan dat, in de eerste 6 maanden, heeft niet zoveel zin. Gedurende de eerste zes maanden zijn baby’s nog niet in staat om oorzaak en gevolg te onthouden. Dit komt doordat hun hersenen nog niet ver genoeg zijn ontwikkeld. Echter, na 6 maanden kunnen baby’s dat wel en kunnen ze soms huilen om hun zin te krijgen. In dat geval is het wel belangrijk om even geen aandacht te geven aan je baby. Na 10 minuten kun je dan weer teruggaan om te laten weten dat je er bent. In sommige gevallen helpt het om je baby dan kort te troosten of tegen je baby te praten zonder je baby vast te houden zodat je baby kan leren om zelf in slaap te vallen.

Wanneer huilt mijn baby te veel?

Heb je het gevoel dat je baby te veel huilt, twijfel dan niet om een osteopaat of arts te raadplegen. Het kan nooit kwaad om een osteopaat te bezoeken voor een algehele check-up en de osteopaat zal je baby ook doorverwijzen naar een arts als dat nodig is.

Huilt je baby langer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen in de week en houdt dit aan voor minstens drie weken dan weet je zeker dat je een huilbaby hebt. In deze situatie raden wij aan om naar de arts te gaan om te kijken wat er aan de hand is. Soms wordt een baby opgenomen in het ziekenhuis om regelmaat en rust te bieden, maar gelukkig komt dit niet vaak voor.

Osteopathie bij baby’s

Een kinderosteopaat is een specialist in het behandelen van lichamelijke klachten bij baby’s en kinderen. De osteopaat voelt met zijn handen welke structuren (werveltjes, gewrichten, schedelnaadjes, etc.) niet goed bewegen. Als er iets in het lichaam niet goed beweegt, kan het goed zijn dat je baby ongemak ervaart, waardoor hij overmatig huilt.

Wanneer naar de osteopaat?
  • Je denkt dat je baby ongemak ervaart;
  • Je vindt dat je baby meer huilt dan normaal;
  • Je wil je baby laten onderzoeken ter preventie;
  • Je hebt een huilbaby (huilt langer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen per week en dat 3 weken achter elkaar);
  • Aankleden of bepaalde houdingen (denk bijvoorbeeld aan op de rug liggen) lijken pijnlijk te zijn;
  • Je baby heeft een voorkeurshouding;
  • Bij obstipatie of overmatige darmkrampjes;
  • Je ziet dat je baby met een arm of been minder goed kan bewegen;
  • Het schedeltje van je baby is niet symmetrisch of is (sterk) afgevlakt;
Wanneer naar de huisarts?
  • Je merkt dat de ademhaling versneld is of bemoeilijkt;
  • Bij een gierende in- of uitademing;
  • Bij hele hoge koorts waarbij de romp en het hoofd warm zijn maar de voeten of benen koud;
  • Bij bewustzijnsverlies.
  • Wanneer je merkt dat je baby of kind niet goed wekbaar is, maar suf blijft en/of wegzakt;
  • Kreunen is onder alle omstandigheden een abnormaal teken, waarop altijd een arts bezocht moet worden.

Mocht je vragen hebben of wil je dat wij preventief je baby onderzoeken? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Je kunt beter dingen voor zijn, dan onnodig door een lastige periode heen gaan als je baby blijft huilen.

Wist je dat?

Nederlandse baby’s huilen relatief veel t.o.v. baby’s in het buitenland. Nederlandse baby’s huilen gemiddeld 2 uur per dag in de eerste 6 weken van hun leven. Samen met Italië, de UK en Canada staan we in de top 4 van landen waar baby’s het meest huilen. In Japan, Duitsland en Denemarken huilen baby’s het minst. Opvallend is dat in die landen baby’s meer borstvoeding krijgen en dat ouders door het langere verlof ook langer bij hun kinderen blijven.

Ervaringen van ouders

Veel ouders hebben hun positieve ervaringen met ons gedeeld nadat hun baby of kind bij ons is behandeld. Lees hier hun ervaringen.

× Chat met ons