Skip links

De beste behandeling voor depressie

Geplaatst op

Wereldwijd lijden er meer dan 300 miljoen mensen aan een depressie, en dat worden er jaarlijks meer. Toch slaan behandelingen niet voldoende aan, vaak omdat ze alleen de psychische kant benaderen.

Oorzaken

Oorzaken van een depressie kunnen persoons- of omgevingsgebonden zijn, maar er wordt steeds meer overtuigend wetenschappelijk bewijs geleverd voor de rol van de chronische laaggradige ontsteking. Hierbij wordt het immuunsysteem constant geactiveerd (denk aan maanden/jaren). Dit kan komen door bijvoorbeeld verkeerde voeding, verstoorde stofwisseling, mentale stress, gebrek aan beweging, zonlicht of goede nachtrust.

Ontstekingsmarkers

Mensen die depressief zijn hebben wel tot 50% meer ontstekingsstoffen in hun bloed dan mensen zonder depressie. Ontstekingsmarkers kunnen via het bloed en het lymfesysteem de hersenen bereiken, waar ze o.a. de beschikbaarheid van serotonine en dopamine beïnvloeden, die een rol spelen bij depressie, angst, motivatie en beloning.

Serotonine en het belang van goede voeding

Serotonine is van wezenlijk belang voor een goede stemming en is betrokken bij processen als het dag- en nachtritme, agressie, eetlustregulatie, seksualiteit, onrust en paniek.
Goede voeding is essentieel voor de serotoninehuishouding. Vis, eieren, bananen, zonnebloempitten, sesamzaad en kalkoen zijn tryptofaanrijke voedingsmiddelen. Dat tryptofaan kan uiteindelijk worden omgezet naar serotonine. Daarvoor heeft het wel vitaminen en mineralen nodig, vooral vitamine B3, B6, foliumzuur (B11), ijzer, vitamine C, zink en magnesium. Bij stress worden deze stoffen gebruikt voor andere processen in het lichaam en kan er dus uiteindelijk minder serotonine aangemaakt worden.

De ontstekingscellen die aanwezig zijn bij een chronische laaggradige ontsteking zorgen voor een versneld metabolisme waardoor er minder serotonine beschikbaar is. Ze zorgen er ook voor dat tryptofaan (de voorloper van serotonine) wordt omgezet in kynurenine dat verband houdt met depressie.

Wat helpt?

Sport! Door inspanning wordt de kynurenine in de spieren opgenomen en gebruikt voordat het neurotoxisch wordt.
Eet goed en verander waar nodig je levensstijl. Het is van belang de ontstekingsreactie te beëindigen die is veroorzaakt door verkeerde voeding, gebrekkige slaap, verstoorde darmflora, overgewicht of langdurige stress.

Het Inner Mind Center kan je helpen bij de behandeling van depressie of depressieve klachten en burn-out. Door een combinatie van osteopathie, voedingsadvies en mindfulness zorgen we dat jouw lichaam en geest weer in balans komen (we zorgen ervoor dat de laaggradige ontsteking vermindert of helemaal verdwijnt) en je positiever in het leven komt te staan.

Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Depressie en chronische ontsteking’ van A. de Jong (verschenen in Teth, Vakblad van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten, september 2017)

Reageer op dit artikel

Name*

Website

Reactie