Je hebt alles gedaan om je kind tevreden te stellen. Je hebt net een voeding gegeven, een schone luier, hij heeft net geslapen en toch blijft je baby huilen. De kans is groot dat hij darmkrampjes heeft.
Je kunt darmkrampjes herkennen doordat een baby vaak onrustig is en zijn buik aanspant. Vaak bewegen ze met hun benen strekkend om en om heen en weer. Meestal komen krampjes voor een half uur na een voeding of aan het einde van de middag of begin van de avond.
Gelukkig zijn darmkrampjes onschuldig en heel normaal bij pasgeborenen. Hun darmpjes zijn nog niet volledig ontwikkeld en de hele darmflora moet nog opgebouwd worden. Dit gaat gepaard met darmkrampjes, scheetjes en vaak een borrelend geluid. Tijdens het hebben van darmkrampjes huilt je baby hard, loopt het gezicht vaak rood aan en maakt hij vuistjes van zijn handen.
De darmkrampjes zijn meestal het ergst als je baby 6 weken oud is. De krampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Na een aantal maanden (3 à 4) wordt het minder en na zo’n 6 maanden hebben de meeste baby’s geen krampjes meer.
De meeste ouders die kinderen hebben of hebben gehad weten dat dit erbij hoort, maar hoe ontstaan die darmkrampjes nou eigenlijk?
We krijgen regelmatig baby’s onder behandeling die last hebben van hevige darmkrampjes. We geven niet alleen advies over hoe je het beste om kunt gaan met de krampjes van je baby, maar we onderzoeken tegelijkertijd of alle darmen vrij kunnen bewegen. Vaak geeft de behandeling zodanig verlichting dat de darmkrampjes afnemen. Een behandeling in combinatie met een paar adviezen is een goede combinatie om je baby zo comfortabel mogelijk te laten zijn.
We vinden het fijn dat veel ouders langskomen met hun baby ondanks het feit dat veel darmkrampjes weer vanzelf over gaan. We onderzoeken namelijk niet alleen je baby’s organen, maar we kijken ook hoe de rest van zijn lichaam beweegt. Denk hierbij aan je baby’s wervelkolom, schedelnaden, etc.
Bij pasgeboren baby’s is het verstandig om een algemeen osteopathisch onderzoek uit te laten voeren. We controleren dan of het baby’tje zich in alle vrijheid kan bewegen en uitdrukken. Regelmatig zien of voelen we bij dit soort check-ups dat er een voorkeurshouding of andere bewegingsbeperkingen aanwezig zijn, terwijl de ouders dit niet door hadden. Je kunt dit simpelweg voorkomen door een keer langs te komen zodat wij er naar kunnen kijken. Is je baby van al zijn/haar klachten af, kom dan gerust nog eens langs over een half jaar om te kijken of alles nog goed gaat.
Heb je een aanvullende verzekering, dan worden onze osteopathische behandelingen vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar. Je kind valt onder dezelfde zorgverzekering als de moeder. Heb jij als moeder dus recht op osteopathie-vergoeding, dan heeft je kind dit ook.
“Na 4 jaar met onze dochter ziekenhuis in en uit te lopen. Was het Niels die zorgde dat met de behandelingen & aangepast voedingspatroon onze dochter nu zonder medicatie en met goede eetlust verder gaat.”
Lees meer ervaringen op Google Reviews.