Skip links

Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampje bij uw (pasgeboren) baby

Darmkrampjes zijn heel normaal. Bijna iedere baby heeft er last van. Het is natuurlijk erg vervelend om te zien dat je kindje pijn heeft en je er weinig aan kunt doen. In dit artikel kun je lezen hoe je het beste om kunt gaan met darmkrampjes.

Je hebt alles gedaan om je kind tevreden te stellen. Je hebt net een voeding gegeven, een schone luier, hij heeft net geslapen en toch blijft je baby huilen. De kans is groot dat hij darmkrampjes heeft.

Je kunt darmkrampjes herkennen doordat een baby vaak onrustig is en zijn buik aanspant. Vaak bewegen ze met hun benen strekkend om en om heen en weer. Meestal komen krampjes voor een half uur na een voeding of aan het einde van de middag of begin van de avond.

Gelukkig zijn darmkrampjes onschuldig en heel normaal bij pasgeborenen. Hun darmpjes zijn nog niet volledig ontwikkeld en de hele darmflora moet nog opgebouwd worden. Dit gaat gepaard met darmkrampjes, scheetjes en vaak een borrelend geluid. Tijdens het hebben van darmkrampjes huilt je baby hard, loopt het gezicht vaak rood aan en maakt hij vuistjes van zijn handen.

Hoe lang houden darmkrampjes aan?

De darmkrampjes zijn meestal het ergst als je baby 6 weken oud is. De krampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Na een aantal maanden (3 à 4) wordt het minder en na zo’n 6 maanden hebben de meeste baby’s geen krampjes meer.

De meeste ouders die kinderen hebben of hebben gehad weten dat dit erbij hoort, maar hoe ontstaan die darmkrampjes nou eigenlijk?

De oorzaak van darmkrampjes

  • Het maagdarmstelsel is volop in ontwikkeling en nog niet helemaal volgroeid. Door het niet volledig kunnen verteren van voeding kunnen krampjes en gasvorming ontstaan.
  • Wanneer je baby gulzig of snel drinkt dan kan er ook lucht ingeslikt worden. De lucht gaat dan vervolgens via de maag naar de darmen toe en kunnen een opgezette buik en krampjes veroorzaken.
  • Sommige baby’s hebben een voedselintolerantie of allergie. Dit wil zeggen dat je baby gevoelig is voor bepaalde voeding of zelfs allergisch. Denk bijvoorbeeld aan een koemelkeiwitintolerantie of koemelkallergie. Krijgen ze dit toch binnen door bijvoorbeeld flesvoeding of via de moeder, dan kan dit leiden tot darmkrampjes en soms ook huiduitslag.
  • Als een baby teveel externe prikkels te verwerken krijgt dan kan dit zorgen voor buikpijn.
  • Je baby kunt ook darmkrampjes krijgen doordat je als moeder bepaalde voedingsstoffen doorgeeft via de moedermelk. Dit gebeurt doordat je zelf bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen eet, zoals koolsoorten, pittig eten, bonen, koffiedruiven, aardbeien, schaaldieren, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, specerijen, koffie en chocolade.
  • Het kan ook zijn dat je baby teveel voeding krijgt, dus geef niet meer voeding dan is voorgeschreven.

Wat kun je zelf doen bij darmkrampjes van je baby?

  • Probeer een vast voedingsschema aan te houden en hierin niet te veel in te willen aanpassen. Door de regelmaat van de voedingen kunnen de darmpjes van je baby daar makkelijker aan wennen.
  • Geef je flesvoeding en blijven de darmkrampjes aanhouden ondanks je alle andere tips hebt uitgeprobeerd, probeer dan eens over te stappen naar bijvoorbeeld geitenmelk voor baby’s. Over het algemeen is geitenmelk makkelijker te verteren dan koemelk.
  • Wil je dat je baby zo min mogelijk lucht inslikt, dan raden we aan om de tijd te nemen voor iedere voeding. Geef je flesvoeding, dan kun je een speen gebruiken met meerdere kleine gaatjes erin. Als je voeding geeft, zorg er dan voor dat de speen gevuld blijft met melk zodat je baby geen lucht inslikt. Neem gerust 20 minuten de tijd per fles.
  • Geef je borstvoeding, wissel dan niet te snel van borst, maar zorg ervoor dat iedere borst goed is leeggedronken. De eerste melk (voormelk) heeft een andere samenstelling (meer water en minder vet) dan de melk die later uit de borst komt (achtermelk). De achtermelk bevat meer vet waardoor de melk gelijkmatiger in de darmen terecht komt. De darmpjes krijgen dan meer de tijd om aan de melk te wennen en hoeven niet meteen heel hard aan het werk.
  • Let op wat je zelf eet. Je hoeft niet meteen je hele eetpatroon aan te passen, maar je kunt eens een paar dagen bijhouden wat je eet en kijken hoe je baby daarop reageert.
  • Vroeger werd nog wel eens aangeraden om je baby venkelthee te geven, maar dit raden we juist af. In venkel en anijs zit een stofje (allylalkoxybenzenen) dat niet gezond blijkt te zijn voor baby’s.
  • Een warme kruik (niet te heet!) op het buikje van je baby of een warm bad helpt vaak om je baby meer te laten ontspannen. Een andere manier om je baby te laten ontspannen is door zachte en rustige muziek af te spelen.
  • Beweeg de benen van je baby op een zachte en ronddraaiende manier (fietsbeweging) heen en weer. Het bewegen van de benen zet ook de darmen in beweging en kan darmkrampjes verzachten.
  • Plaats je hand op je baby’s buik en wrijf heel zachtjes rondjes over zijn buik.
  • Het dragen van je baby in een draagzak of -doek helpt vaak om de darmkrampjes te verminderen.
  • Er zijn een aantal middelen zoals Infacol, Cinababy en Sab simplex die zouden kunnen helpen bij het verminderen van darmkrampjes. We weten niet of deze middelen helpen. Er is in ieder geval geen wetenschappelijke onderbouwing voor.
  • Ben je op zoek naar een andere fles omdat je denkt dat je baby te veel lucht inslikt, dan kun je eens kijken naar de volgende flessen:
    • Dr. Brown (deze fles heeft een speciaal ventielsysteem)
    • Difrax (flessen met een S-vorm)
    • Philips Avent, Tommee Tippee (antikolieksysteem)

Osteopathie bij darmkrampjes

We krijgen regelmatig baby’s onder behandeling die last hebben van hevige darmkrampjes. We geven niet alleen advies over hoe je het beste om kunt gaan met de krampjes van je baby, maar we onderzoeken tegelijkertijd of alle darmen vrij kunnen bewegen. Vaak geeft de behandeling zodanig verlichting dat de darmkrampjes afnemen. Een behandeling in combinatie met een paar adviezen is een goede combinatie om je baby zo comfortabel mogelijk te laten zijn.

We vinden het fijn dat veel ouders langskomen met hun baby ondanks het feit dat veel darmkrampjes weer vanzelf over gaan. We onderzoeken namelijk niet alleen je baby’s organen, maar we kijken ook hoe de rest van zijn lichaam beweegt. Denk hierbij aan je baby’s wervelkolom, schedelnaden, etc.

 

Preventief osteopathisch onderzoek bij baby’s

Bij pasgeboren baby’s is het verstandig om een algemeen osteopathisch onderzoek uit te laten voeren. We controleren dan of het baby’tje zich in alle vrijheid kan bewegen en uitdrukken. Regelmatig zien of voelen we bij dit soort check-ups dat er een voorkeurshouding of andere bewegingsbeperkingen aanwezig zijn, terwijl de ouders dit niet door hadden. Je kunt dit simpelweg voorkomen door een keer langs te komen zodat wij er naar kunnen kijken. Is je baby van al zijn/haar klachten af, kom dan gerust nog eens langs over een half jaar om te kijken of alles nog goed gaat.

 

Vergoeding door de zorgverzekering

Heb je een aanvullende verzekering, dan worden onze osteopathische behandelingen vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar. Je kind valt onder dezelfde zorgverzekering als de moeder. Heb jij als moeder dus recht op osteopathie-vergoeding, dan heeft je kind dit ook.

 

Ervaringen van andere ouders

“Na 4 jaar met onze dochter ziekenhuis in en uit te lopen was het Niels die zorgde dat met de behandelingen & aangepast voedingspatroon onze dochter nu zonder medicatie en met goede eetlust verder gaat.”

Lees meer ervaringen op Google Reviews.

 

Reageer op dit artikel

Name*

Website

Reactie