Skip links

Chronische klachten na het 40ste levensjaar

Chronische klachten na 40ste levensjaar

Ongeveer een op de drie mensen ervaart meerdere chronische lichamelijke klachten na hun 40ste, blijkt uit een langdurig Brits onderzoek. Klachten die het meest naar voren kwamen waren terugkerende rugklachten, mentale problemen, hoge bloeddruk, diabetes, astma en bronchitis en overmatige alcoholconsumptie.

Dat deze klachten al op deze leeftijd voorkomen bij een populatie die steeds ouder wordt, is zorgelijk. Ook omdat veel van deze klachten voorkomen kunnen worden door te kiezen voor een gezonde leefstijl. Preventie speelt hierbij een grote rol.

Hoe we ouder worden hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Uiteraard zijn lang niet alle ziektes te voorkomen; denk aan aangeboren of genetisch bepaalde ziektes. Wel kun je minder klachten ervaren door te kiezen voor een een gezonde leefstijl.

Kiezen voor een gezonde leefstijl is niet vanzelfsprekend. Gezond eten, voldoende bewegen, zorgen voor je mentale gezondheid kan lastig zijn. Het is een stuk moeilijker dan je mee laten sleuren door al je verlangens en begeertes naar bijvoorbeeld ongezonde voeding, niet sporten, moeilijke onderwerpen vermijden, je dromen niet najagen en blijven hangen in een baan die geen voldoening geeft.

Het is net zoals het opruimen van je huis. Een rommel maken is het makkelijkste wat er is maar je huis opruimen en opgeruimd houden is een stuk lastiger. Het kost meer inspanning en dit geldt hetzelfde voor ons lichaam.

Zorg je goed voor je lichaam en geest dan is ouder worden een stuk aangenamer. Sterker nog, met jouw wijsheid en ervaring kun je anderen helpen. Helaas komt dit niet veel voor in onze cultuur, hoewel dit voor beide partijen van toegevoegde waarde is.

Uiteindelijk is de meerwaarde van een gezonde leefstijl vele malen groter dan de inspanning en gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Er zijn genoeg mensen en specialisten die je hierbij kunnen helpen.

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Maak dan een afspraak bij een van onze osteopaten of orthomoleculair voedingsdeskundige of mail ons met je vragen.

Reageer op dit artikel

Name*

Website

Reactie